Ben je op vakantie op Ibiza en wil je op cultuurverkenning? Ibiza heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat in de tijd waardoor je op het eiland talloze monumenten en historische bezienswaardigheden kan bezoeken. Hieronder vind je enkele aanraders.

Cueva de Can Marçà

In een prachtig natuurgebied in het noorden van Ibiza ligt de indrukwekkende grot ‘Can Marçà’ in een rotswand van de haven van ‘San Miguel’. De grot gaat 100.000 jaar terug in de tijd en werd ontdekt door smokkelaars die de grot gebruikten als opslagplaats voor hun goederen. Sinds de jaren ’80 behoort de ‘Cueva de Can Marçà’ de populairste toeristische trekpleisters van Ibiza.

Het bezoek
Één van de hoogtepunten van de rondleiding is de buitenkant van de grot op de klif, alle omringende paden en de houten trappen leiden je naar de ingang van de ‘Cueva de Can Marçá’. Tijdens de ongeveer 40 minuten- lange meertalige tour is het puur genieten bij een indrukwekkend uitzicht over de mooie natuur van Ibiza. In de grot vind je vele stalagmieten en stalactieten terug die op een dag zijn gegroeid dankzij het water dat door de grot stroomde. De grot staat op de dag van vandaag volledig droog.

Locatie
Apdo. correos 25
07.815 Port de Sant Miquel

Openingstijden
Van 1 november tot 30 april: 10:30 – 17:30
Van 1 mei tot 31 oktober: 10.30 – 13.30 en 14.30 – 20.00

Prijzen
Volwassenen:€10,50
Kinderen van 4 tot 12 jaar: €6,50

Cueva de Ses Fontanelles

Kijk voor meer informatie op de pagina over Cueva de Ses Fontanelles.

Ses Feixes

Het moerasachtige gebied ‘Ses Feixes’ is een belangrijk natuurgebied op Ibiza gelegen tussen het stadscentrum en het strand van ‘Talamanca’ en het heeft een bijzondere historische waarde. Het Moorse irrigatiesysteem bestaat uit verscheidene irrigatiekanalen die het land in velden opdelen waardoor ‘Ses Feixes’ de meest vruchtbare grond van het hele eiland is. Om de gebieden te betreden moet je elke keer eerst een grote karakteristieke houten poort voorbij, deze poorten zijn uniek en enkel op Ibiza te zien.

In het moerasgebied komen tal van bijzondere dieren voor, onder andere 140 soorten tropische vogels, reptielen en zeldzame vleermuizen.

Locatie
Ibiza Ciudad
07800 Ibiza

Pinturas Rupestres de Sa Cova d´es Vi

Ben je een geschiedenis – of kunstliefhebber? Dan ben je bijna verplicht om tijdens je verblijf op Ibiza een bezoekje te brengen aan ´Sa Cova d´es Vi´. Het bevindt zich in een rots op een steile klif, ongeveer 50 meter boven de zeespiegel, en in het gebied van ´Ses Fontanelles´. De bijnaam van de cultuurhistorische grot is ´Cueva del vino´, oftwel ´grot van de wijn´ omdat het vroeger gebruikt werd als wijnopslagplaats.

In de kleine grot kan je de enige rotsschilderingen van Ibiza bewonderen die voortkomen uit de Punische periode (6 – 4 v.Chr.) , ontdekt door de archeoloog Henri Breuil in 1917. De rotstekeningen zijn ook perfect zichtbaar vanaf de buitenkant van de grot.

Locatie
Ses Fontanelles
07800 Sant Antoni de Portmany, Ibiza

Santuario Púnico Des Culleram

Het is een grot dat op ongeveer 150 meter hoogte ligt in het ´Can Quintals´, enkele kilometers verder van ´Sant Vicent´. Volgens de archeologen is ´Es Culleram´ ontdekt in 1907, wanneer de archeologen van Ibiza ook talrijke terracotta beelden, beenderen en een ivoren leeuw vonden. De belangrijkste vondt daarentegen was een plakkaat met Punische incriptie aan beide kanten die gevonden is in 1923.

Tijdens het bronzen tijdperk werd de grot al bewoond maar tijdens de Fenisische en Punische periode was de grot volledig verlaten. In de 5e eeuw v.Chr werd de grot een gewijde plek aan ´Reseph-Melkart´. Wat eens een belangrijke gewijde plek was en vele bezoekers aantrok, raakte in de vergetelheid van de 2e eeuw na Christus. Nu kan je een bezoekje brengen aan de grot en je culturele kennis vergroten.

Locatie
San Vicent de Sa Cala (zonder nummer)
07811 Ibiza

Openingsuren
Van april tot oktober
Dinsdag tot zondag: 10.00 – 14.00

Yacimiento Púnico Romano de Ses Païsses de Cala d’Hort

De historische plaats ´Ses Païsses´ is een landelijke plek dat behoort tot de Punische en Romeinse tijdperken. Het is gebouwd in de 5e eeuw V.Chr. voor het Punisch volk en werd bewoond door verscheidene beschavingen vanaf de 8ste eeuw N.Chr.

De nederzetting bevindt zich in een geprivilegeerd natuurreservaat en vanaf hier heb je ook een prachtige panorama van de legendarische eilandje ´Es Vedrá´. De plaats bestaat uit verscheidene rechthoekige structuren met een centrale binnenplaats. De agrarische toewijding wordt weerspiegeld in de plaatselijke bodega met verschillende opslagruimtes en een molen om olijven fijn te malen. Er staat ook een waterreservoir en de omgeving vind je velden met amandelbomen, johannesbroodbomen en vijgenbomen.

Het pad leidt naar de top van de heuvel, waar de ´Necrópolis Púnica´ zich bevindt, een begraafplaats dat werd gebouwd in 1917. Enkele meters verder vind je het etnografisch museum ´Museo de Etnografia de Ibiza´ die enkel geopend wordt voor voorziene school- en toeristenexcursies.

Locatie
Carretera a Cala D’Hort
07830 San José, Ibiza

Yacimiento Fenicio de Sa Caleta

De vindplaats ‘Fenicio de Sa Caleta’ bevindt zich op een klein schiereiland tussen het strand van ‘Codolar’ en de gebergte ‘Jondal’, in het zuiden van het schiereiland. In het oosten bevindt zich de uitmonding van een stroming dat fungeert als een kleine haven of aanlegplaats dat goed beschermd is van de noorder- en westenwind.

De kleine haven die al gebruikt werd in het tijdperk van de Feniciërs, is vandaag de dag nog steeds in gebruik. Het werd gebouwd in de 8ste eeuw V.Chr. en fungeerde vroeger hoogstwaarschijnlijk als een soort tijdelijke basis en aanlegplaats voor de handel tussen het zuiden en het oosten en noordwesten van het Iberische schiereiland. Een tijdje later werd de plek volledig verlaten hoogstwaarschijnlijk omwille van een immense verplaatsing naar de baai van Ibiza. Op dat moment ontstond de stad dat nu nog steeds bestaat. De belangrijkste industrieën waren de ijzer- en bronsindustrie. De Feniciërs van ´Sa Caleta´ zouden ook heel actief geweest zijn in de landbouw en veeteelt, net zoals in de visserij. Nog een belangrijke economische factor was de ontginning van zout.

De Fenicische vindplaats werd in 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Locatie
Sa Caleta. Sant Josep, Sant Jordi
07830 Ibiza

Catedral de Dalt Vila

De kathedraal van ‘Ibiza Corona la Cúspide’, gelegen op de heuvel ‘Dalt Vila’, omringd door een muur. Het is gewijd aan ‘Santa María la Mayor’ of ‘Nuestra Señora de las Nieves’, patroonheilige van Eivissa of het stadscentrum van Ibiza.

Voorheen stond op dezelfde plaats van de kathedraal een historische islamitische moskee, maar uit onderzoek blijkt dat er eerst ook een tempel gewijd aan een Romeinse god gesitueerd was.

De kathedraal is gebouwd in een gemixte stijl, het gebouw heeft invloeden van de gotische en barok stijl. In de kathedraal bevindt zicht het museum ‘Diocesano’, waar je diverse werken kan vinden van in de 14e en 15e eeuw.

Op het plein van de kathedraal, waar je ook kan genieten van enkele indrukwekkende uitzichten over de haven en de stad van Ibiza, bevinden zich het archeologisch museum ‘Museo arqueológico de Ibiza y Formentera’ en ‘Centro de interpretación Madina Yabisa’.

Locatie
Dalt Vila, Playa d’en Bossa
07817 Ibiza

Murallas de Dalt Vila

De oude muren van de stad die in de 16e eeuw zijn gebouwd door ingenieur Juan Bautista Calvi als bescherming tegen de aanvallen van de Turken. De muren bouwen was geen simpel werkje, de bouw ervan heeft namelijk 40 jaar geduurd. De muuromheining heeft de vorm van een zevenhoek met een defensief bolwerk in elke hoek van het gebied.

De muren omringen de historische stad ‘Dalt Villa’ waar je verschillende musea en de kathedraal van Ibiza kan bezoeken of gewoon gezellig kan wandelen en genieten van een schitterend uitzicht. Er zijn verschillende manieren om het omheind stuk land te betreden, namelijk ‘Portal de Ses Taules’, ‘Portal Nou’, ‘Portella de Sella’ en ‘Portal de Soto es Fosc’. De muren beschermen belangrijk historisch erfgoed en ze zijn in 1999 opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Locatie
Murallas de Dalt Vila
07800 Dalt Vila, Ibiza

Stonehenge

Een monument op Ibiza wat de gemoederen flink bezighoudt. Is het een zonnewijzer of een landigsbaan voor passerende ufo’s? Wat zeker is, is dat het monument iets mythisch heeft, zoals meer plekken op Ibiza. Het is gebouwd in opdracht van Guy Laliberté, de oprichter van Cirque de Soleil. Meer weten? Neem dan eens een kijkje op de pagina over Stonehenge.

Strand

Behalve cultuur snuiven wil je vast ook de stranden zien van Ibiza. En hoe kan dit nou beter dan met onze Ibiza Beach Guide?! In deze digitale gids zijn de mooiste strandjes van Ibiza opgenomen. Kijk hier voor meer informatie en de bestelmogelijkheden.