Van magnetisch eiland tot heksen en van mythische kleine wezentjes tot een grote reus, er zijn een heleboel mysterieuze zaken en oude volksverhalen die maar weinig mensen nog kennen.. Omdat men vroeger op Ibiza leefde van de landbouw, waren er weinig boeken op het eiland. Nog minder waren er hoogopgeleiden die daadwerkelijk konden lezen. Hierdoor zijn er veel verhalen van generatie op generatie doorverteld. Een aantal van deze mythische verhalen van Ibiza vind je hieronder terug! 

1. De mythische ‘follet’ van Ibiza

Er wordt gezegd dat degene die de ‘follet’ had, de gave had om te vliegen en om in een oogwenk van plek naar plek te gaan. Als een kind heel onrustig is wordt daarom op Ibiza ook wel gezegd dat hij/zij de ‘follet’ heeft! Men geloofde vroeger dat de priesters van Ibiza je deze kracht konden geven. Hoewel dit niet het geval was, waren er naast priesters nog een heleboel andere mensen die probeerden magie te verkopen, zoals in het volgende volksverhaal! 

Het verhaal van Pere de Balàfia

Pere was een man die hield van een uitdaging en plezier. Om wat extra geld te verdienen verkocht hij op een dag een porseleinen pop aan een oudere vrouw. Zij kon hem echter niet betalen, maar besloot om een deal te sluiten met Pere. In ruil voor de porseleinen pop zou zij hem uitleg geven hoe je ‘follet’ kon krijgen. Pere accepteerde natuurlijk en kreeg te horen dat hij naakt door de straten moest rennen zonder dat iemand hem zou zien; dan zou hij de ‘follet’ krijgen. Hij probeerde het elke avond, maar het lukte maar niet. Maar opgeven? Dat zou hij nooit doen! 

2. Het eiland Es Vedrà

Op het eiland van Es Vedrà woonde een reus die enorm veel van vis hield. Op een dag kwamen de twee broers Joan en Toni op zijn eiland. Zij waren op zoek naar een een geneesmiddel voor hun vader dat alleen bij Es Vedrà te vinden was. Ze hoopten het te kunnen pakken en weer weg te zijn voordat de reus hen vond, maar helaas lukte dat niet. Joan kreeg de opdracht om te vissen en de reus alle vis te geven die hij ving. Toen hij op een gegeven moment heel veel vis ving stopte hij een ‘bogamarí’, een zee-egel, in elke vis. Nadat de reus zoals gewoonlijk alle vis had gegeten, kreeg hij door de stekelige ‘bogamari’ zo’n buikpijn dat hij is gaan slapen. De broers hebben hem toen vastgebonden en zijn snel vertrokken, met het geneesmiddel voor hun vader. De vader werd weer beter en van de reus is nooit meer iets vernomen!

Magnetisch veld?

Men zegt dat Es Vedrà nog altijd een mysterieuze plek is waar kompassen en horloges stoppen met werken. Dit zou te verklaren zijn als het eiland magnetisch zou zijn, maar al het gesteente op het eiland is kalksteen, wat absoluut niet magnetisch is! 

De kluizenaar van Es Vedrà

Na een heftige ruzie met de kerk werd Francisco Palau in de 19e eeuw verbannen naar Ibiza. De ruzie ontstond doordat de priester het niet 100% eens was met het geloof. Hij besloot op Es Vedrà te gaan wonen, een klein eilandje ten zuiden van Ibiza. Daar werd hij een kluizenaar en ging hij wonen in een grot. Hij maakte een luxe bed van steen waar hij zand bovenop gooide om het lekker zacht te maken. Hij leefde op een dieet van algen en beweerde dat hij heilige visioenen kreeg van God. 

3. Berggeiten of aliens?

Er gaan verhalen rond over aliens op Ibiza. Zo zei een piloot ooit dat hij een noodlanding moest maken toen hij vanaf Ibiza een gek licht vijandig naar zijn vliegtuig zag bewegen. Dit moest wel een UFO zijn geweest. Daarnaast wordt er gezegd dat de speciale soort berggeiten die op Es Vedrà (eilandje naast Ibiza) rondlopen, buitenaardse geiten zijn. Wellicht hebben de aliens ze met hun UFO naar het eiland getransporteerd! 

4. Heksen op Ibiza

Hoewel sommige mannen mogelijk beweren dat ze samenwonen met een heks, zijn er verhalen over ‘echte’ heksen op Ibiza. Deze heksen waren niet kwaadaardig, maar konden mensen genezen met speciale zalfjes en spreuken. Op een dag kreeg een man het vermoeden dat zijn vrouw een heks was omdat er steeds zieke mensen hun huis binnen kwamen en weer helemaal genezen waren als ze het huis verlieten. De vrouw zei dat haar man gek was, dus hij liet het rusten tot hij haar op een dag een zalfje zag op doen, haar de woorden ‘baix fulla, baix fulla’ hoorde zeggen en begon te vliegen! De man probeerde hetzelfde, maar voor hem was het geen succes. Het lukte om te gaan vliegen, maar hij kwam precies op de hoogte van alle bomen en hoge struiken. Helemaal verslagen kwam hij aan op de plek waar zijn vrouw naartoe was gevlogen. Daar genas zij hem en vertrok ze voor goed. 

5. Elfjes op Ibiza

Er gaan verhalen rond over ondeugende elfjes die rondvliegen op Ibiza. Ze houden van zingen en dansen en genieten van het leven. Op Ibiza waren twee broers, de rijke en gierige Pep en de arme en geboggelde boer Joanet. Joanet was opweg naar Vila om zijn paprika’s te verkopen toen hij zingende elfjes tegen kwam. De elfjes wisten het einde van hun liedje niet, dus Joanet maakte het liedje prachtig voor ze af. De elfjes waren zo dankbaar dat ze hem gouden munten gaven in ruil voor zijn paprika’s. De gierige Pep hoorde hiervan en wilde natuurlijk hetzelfde proberen. In plaats van het liedje mooi voor ze af te maken, gaf hij een lelijke kreet. De elfjes waren zo beledigd dat ze in plaats van gouden munten, zijn mandje paprika’s vulden met hagedissen. 

6. De geboorte van de mythische ‘fameliars’

Het wordt gezegd dat de ‘fameliars’, een soort kleine goblins, geboren worden uit grasstengels die alleen groeien op de nacht van San Juan, onder de oude brug van Santa Eulària des Riu. Is het je gelukt om er eentje te pakken te krijgen? Dan kun je hem in een zwarte fles stoppen om hem tot leven te wekken. De aanwezigheid van een ‘fameliar’ is echter niet alleen maar leuk, want ze vragen om veel werk en voedsel zodra ze uit de fles ontsnappen. Als je ze dit niet geeft zullen ze flink wat onheil schoppen. Heb je zwaar werk te verrichten? Dan zijn deze wezens perfect om in te schakelen, want ze zijn enorm sterk! De ‘fameliars’ zijn als beeldjes te vinden op verschillende plekken in Santa Eulalia, zoals onder de brug en op de nieuwe fontein. Leuk om op zoek te gaan als je daar bent!

7. De ‘barruguet’

Het levensdoel van deze mythische kleine wezentjes is het leven van anderen zo moeilijk mogelijk te maken. Ze zijn bijna onzichtbaar en kunnen daardoor heel makkelijk grappen uithalen. Ze maken bijvoorbeeld baby’s aan het huilen door ze te kietelen of gooien onwijs veel zout in je eten. Woon jij in een huis waar een ‘barruguet’ je het moeilijk maakt? Tijdens een storm zullen ze je niet lastig vallen. Dan wassen ze zichzelf en spelen ze in de golven van de onrustige zee! 

8. De ‘crespells’

7 kleine en 1 grote ‘crespells’ woonden in een grot in het natuurgebied Buscastell. De monsters zagen er gruwelijk uit met hun gerimpelde huid vol met wratten. Ze hadden ogen rood als vuur en gromden de hele dag door. Kwam je er eentje tegen? Dan was je ten dode opgeschreven. Ouders vertelden dit verhaal aan kun kinderen zodat ze gehoorzaam zouden zijn en niet in hun eentje naar buiten zouden gaan. Het zal vast gewerkt hebben!

9. De ‘coques’

Nee geen glowsticks, maar gekke, lichtgevende, monsterlijke wormen! Wanneer de zon onder is en de maan en sterren aan de hemel staan, kruipen deze ‘coques’ over de stenen muren. Ze lijken op wormen die fluoriserend licht geven en uit de grond tevoorschijn komen. Ze zijn verbonden met de zielen van overledenen en hebben daarom veel betekenis voor de inwoners van Ibiza. 

Ben je benieuwd wat voor mysteries en geheimen Ibiza nog meer heeft? Neem een kijkje op onze pagina waar we 5 geheimen van Ibiza ontmaskeren!