San Lorenzo is een klein dorp in het noorden van Ibiza. Het is zodanig klein dat het maar een paar huizen heeft. Toch is in de omgeving veel de naam San Lorenzo te zien, als aanduiding van een centrale plek in het noorden van Ibiza. De naam van San Lorenzo wordt ook vaak Sant Llorenç de Balàfia genoemd. Dit is de Moorse benaming voor het dorp dat voortkomt uit de tijd dat de Moren hier leefden. Vandaag de dag is dit een leuke plek om doorheen te rijden en de kerk te bezichtingen die in de 18de eeuw gebouwd is.

Klein maar fijn

San Lorenzo heeft nu zeven huizen en twee torens, waarin gevlucht kon worden als er werd aangevallen. Momenteel is het dorpje heel erg stil en kun je hier het ‘echte’ landelijke Ibiza terug vinden. De kerk staat centraal in San Lorenzo, zoals in veel dorpen in Ibiza. Er is een dorpschool en wat restaurantjes, waar vooral de lokale bevolking komt eten. Het ruige noorden van Ibiza kan hier in al zijn glorie gezien worden; onontwikkeld, rustiek, bebost en heuvelachtig. Het noorden van het eiland is heel anders dan het zuiden. Kijk uit over de vruchtbare landbouwgrond en de roestige rode bodem van het binnenland van Ibiza. Sant Joan is de stad die het meest dichtbij San Lorenzo ligt, net als Santa Eularia.

Plattelandse kost

In dit gehucht zijn geen winkels, pinautomaten of barretjes. Toch zijn er wel een aantal heerlijke restaurant! Zelfs een van de populairste restaurants van Ibiza ligt in dit lieftallige San Lorenzo!

Lamuella

Lamuella is een pareltje in San Lorenzo. Een sterrenwaardig restaurant, ondanks dat het (nog!) geen ster heeft. Gome Galily is de chef in dit restaurant en een van de meest creatieve geesten op het eiland, als het gaat om gastronomie. Er worden hier Aziatische gerechten geserveerd met een Midden-Oosterse twist. Al deze gerechten worden gemaakt en bereid met dagverse producten. Deze chef, die inmiddels al in twaalf Michelinsterren restaurant heeft gewerkt, heeft een speciaal menu samengesteld. Dit menu is gebaseerd op de vijf elementen: water, vuur, metaal, wind en aarde. Er is een proefmenu, maar je kunt ook de gerechtjes ook à la carte bestellen.

Locatie
Carretera San Juan
07812 San Lorenzo
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 9.00-17.00 uur en 19.00-0.00 uur

La Paloma

La Paloma is een van de meest populaire restaurants van Ibiza! Dit plekje is het hele jaar open en dus ook ideaal om in het najaar te bezoeken. La Paloma heeft een super gezellige tuin, waar je kunt zitten als je een hapje komt eten of iets wilt drinken. In de middag is dit restaurant geschikt als perfecte lunchplek, waar je kunt genieten van versgeperste sapjes en salades. ’s Avonds is dit restaurant heerlijk om te dineren onder de sterrenhemel. La Paloma serveert Italiaanse gerechten, met kwalitatieve en verse producten. Doordat de gerechten zo divers zijn, is er voor ieder wat wils. Mocht je honger nog niet gestild zijn.. dan heeft dit restaurant ook nog een boetiekje met handgemaakte kleding en sieraden.

Locatie
Calle Can Pou 4
07812 Sant Llorenç de Balafia
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 12.30–16.30 uur en 20.00–0.00 uur

Casanova

Casanova is een traditioneel restaurant. Het is moeilijk vindbaar en lokaal erg populair. Dit authentieke plekje ligt precies naast de kerk, bovenaan de heuvel. Ze serveren een simpele, rustieke en heerlijke gerechten tegen een redelijke prijs. Aangezien het een lokale trekpleister is, zou het zelfs zomaar kunnen dat je naast een priester eet. Als je hier eet, proef je niet alleen de smakelijke gerechten, maar ook een stukje van het landelijke Ibiziaanse leven. Mocht je dit restaurant op een zondag kunnen bezoeken, dan is dat zeker een aanrader! Ieder zondag is er vanaf de namiddag tot in de avond een traditionele dans die wordt uitgevoerd.

Locatie
Carrer Sant Llorenç
07812 Sant Llorenç de Balàfia
Telefoonnummer: 971 325 050

Bewonderen

San Lorenzo heeft niet veel bezienswaardigheden en de belangrijkste reden waarom men dit dorpje dan ook bezoekt is, omdat het dorp ’t echte landelijke leven laat zien van Ibiza. Dit plaatsje ligt ver verwijderd van de zuidelijke drukte en de grote steden van Ibiza. De kerk van Sant Llorenc, zoals in de meeste Ibiziaanse dorpen, is het middelpunt. De kerk is wit en groter dan die van de meeste dorpen. Boven het dorp ligt een park, namelijk het Can Pere Mosson Country Park. Hier kun je heerlijk wandelen, picknicken en heeft het vele uitkijkpunten waar je het uitzicht kan bewonderen. Wel belangrijk om te weten is dat er geen honden zijn toegestaan in dit park. Daarnaast kunnen bezoekers de 1 km naar Balafia via een onverharde weg vanaf Sant Llorenc wandelen en langs de twee kleine straten van het dorp wandelen om de huizen en torens te zien. Kijk lekker rond, eet een hapje bij een van de heerlijke restaurants die San Lorenzo te bieden heeft en geniet van de landelijke Ibiziaanse omgeving.

Tip: De weg van Santa Gertrudis naar San Lorenzo is eigenlijk de mooiste!