Stonehenge is een stuk prachtige kunst aan de zuidwestkust van Ibiza. Kunst staat altijd open voor eigen interpretatie, maar Stonehenge lijkt echt de gedachten van mensen op hol te hebben gebracht. Door zijn vorm denken velen dat het bedoeld was als zonnewijzer, sommigen denken dat het bedoeld is als kompas en nog meer mensen denken dat het een signaal, bord of landingszone is voor passerende UFO’s.

Het monument

Het monument wordt gevormd door een cirkel van 13 basaltzuilen die op de rand van de kliffen boven het kleine Cala Llentia zijn geplaatst . De centrale kolom is de grootste. Hij is meer dan 20 meter hoog en bedekt met 23-karaats bladgoud, zodat het zonlicht wordt weerkaatst. De naam van dit prachtige kunstwerk is eigenlijk “Time and Space” en het is in 2014 ontworpen door de Australische kunstenaar “Andrew Rogers’. Het werd ontworpen in opdracht van Guy Laliberté, de oprichter van Cirque de Soleil, die op Ibiza woont.

De locatie

Stonehenge ligt aan de zuidwestkust van Ibiza. Je kan Stonehenge het makkelijkst met de auto bereiken wanneer je de borden in de richting Cala Codolar blijft volgen. Let wel op, het is een onverharde en best hobbelige weg. Als je de weg blijft volgen, kom je op een gegeven moment bij een splitsing. Hier kan je rechts naar het strand, wat ook aangegeven staat met een bordje ‘playa’, maar voor het kunstwerk ga je rechtdoor. Er is een kleine parkeerplek vlakbij Stonehenge, dus je hoeft niet ver te lopen.

Eenmaal aangekomen

Het geheel heeft iets mythisch en rustgevend, net zoals Es Vedra, en is een fantastische plek om naar de zonsondergang te kijken met een hapje of een drankje. In de buurt van Stonehenge, op ongeveer 100 meter, ligt de Puertas Can Soleil. Dit is een ander merkwaardig kunstwerk dat ook zeker een bezoek waard is! De Puertas Can Soleil bestaat uit twee grote deuren. Wanneer je de oude houten deuren binnenkomt, heb je direct uitzicht op Es Vedra en het Stonehenge-monument. Zonder enige twijfel is dit een magische en mysterieuze plek die het bezoeken en fotograferen zeker waard is.

Leuke weetjes Stonehenge

  • De locals spelen vaak een spelletje bij het monument. Wie als eerste een steen bovenop de monolieten van Stonehenge kan gooien. De verliezer betaalt een rondje op de terugweg.
  • Guy vergat iets belangrijks voordat hij Andrew Roggers de Stonehenge liet bouwen, namelijk het aanvragen van een vergunning voor de bouw. Later heeft hij hier een flinke boete voor gekregen.

Tips

  • Ben je na een bezoekje aan Stonehenge toe aan een lekkere lunch? Misschien is het dan een idee om bij beachclub Cala Bassa een tafel te reserveren.
  • Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over het mystieke deel van Ibiza? Neem dan een kijkje op de 9 mystieke verhalen over Ibiza.
  • Al vele jaren v. Chr. zijn er elementen gevonden die duidelijk maken dat er toen al leven was op Ibiza. Zou je graag meer willen weten over de geschiedenis van Ibiza? Neem dan vooral een kijkje op deze pagina.