Amandelbomen in bloei, prachtige kliffen met uitzicht op zee en de adembenemende rust van het platteland van Ibiza wachten op je in Santa Agnès de Corona. Dit schattige plaatsje met zijn landelijke charme ligt op ongeveer twintig kilometer ten noordwesten van Ibiza-stad en maakt deel uit van de regio San Antonio. De tijd lijkt te stoppen in Santa Agnès, behalve in de maand februari! Dan beginnen de amandelbomen te bloeien en is de hele vallei bedekt met een zilverwitte mantel. Een prachtig natuurspektakel!  

Maar eigenlijk is het elk moment van het jaar de moeite waard om naar dit kleine dorp te gaan. Santa Agnès de Corona is namelijk een prachtige plek om het authentieke platteland van Ibiza te ontdekken. Het is een zeer vruchtbare regio waar mooie sinaasappel-, citroen- en amandelbomen bloeien. Met de oker roodachtige tint van de aarde en de verschillende tinten groen van de dennenbossen levert dit mooie plaatjes op! Het plaatsje is eenvoudig te bereiken met de auto of trein, terwijl je ondertussen kunt genieten van de prachtige natuur op Ibiza. 

Klein maar fijn met 154 inwoners

Santa Agnès de Corona telt maar 154 inwoners (2016) en de afgelopen jaren probeert het dorpje vooral mensen aan te trekken die even aan het massale San Antonio de Portmany willen ontsnappen. Weg van de vooraf ingestelde beelden van nachtclubs en strandfeesten, want Ibiza is veel meer dan dat!

De kerk van Santa Agnès de Corona valt je meteen op door zijn eenvoud. De witgekalkte muren zijn gebouwd aan het einde van 1785 en de kerk was af in 1812. In de kerk vind je een prent van Maria die uit dezelfde tijd stamt als de kerk. Verder bestaat het dorpje uit twee hoofdstraten, een paar typische Ibiza huisjes, een aantal bars, een (basis)school en twee restaurants. Alles gebouwd in die typische architectuurstijl van Ibiza.

Wandelen door amandelbomen in bloei

Zodra je Santa Agnès de Corona bereikt, zie je Pla de Corona: een uitgestrekte vlakte van rode aarde verdeeld in verschillende kavels. In de meeste staan amandelbomen, de belangrijkste attractie van Santa Agnès. Als je het geluk hebt om eind januari of in februari in Ibiza te zijn, zie je de ontplofte amandelbomen hier in bloei. Een spectaculaire witte en roze deken die ongeveer vijf weken aanhoudt. Een prachtige plek voor een mooie wandeling! Sowieso is er genoeg te beleven als je in de winter op Ibiza bent.

Gates of heaven

Een van de mooiste uitzichten van Ibiza staat bekend als ‘Las Puertas del Cielo’ (de poorten van de hemel).Dit is een gebied met hoge en steile kliffen met een spectaculair en adembenemend uitzicht. Omringd tussen groene pijn- en dennenbomen kijk je vanaf een hoge klif uit op de zee en de eilandjes van Ses Margalides.

Het uitzichtpunt ligt op ongeveer twee kilometer van de kerk van Santa Agnès. Het ruige pad en de stranden zijn alleen te voet bereikbaar. Na een wandeling begint je maag misschien te rommelen, maar gelukkig zit daar, verscholen tussen de bomen, het eco restaurant Las Puertos des Cielo. Hier kun je een hapje en drankje doen en genieten van het prachtige uitzicht opde transparant blauwe zee! Medio juni tot begin september kun je hier één van de mooiste zonsondergangen zien!

Tip: wandel na een hapje of fotomoment bij Las Puertos des Cieloverder naar Sa Penya Esbarrada, dit ligt vijftig meter vanaf het restaurant. Hier vind je de overblijfselen van een Islamitisch huis uit de 12e eeuw en een waanzinnig panoramisch uitzicht over de noordkust van Ibiza.

Feest met de locals

De grootste feestdag van Santa Agnès is 21 januari. In vergelijking met de feesten op de rest van het eiland is het feestprogramma van Santa Agnès waarschijnlijk wat onopvallender, maar daardoor juist wel weer charmant. Er is een processie, een dansshow en een sportevenement in Pla de Corona. Omdat dit feest samenvalt met de bloei van de amandelbomen, zijn er dan ook routes en excursies in de omgeving.

Sfeer proeven in Santa Agnès de Corona

Zin om na het wandelen even wat lekkers te eten? Of ben je het eiland aan het verkennen en heb je trek als je langs Santa Agnès de Corona komt? Dan kun je hier gerust een stop maken bij Can Cosmi of La Palmera!

Can Cosmi

Vlak voor de kerk staat een van de meest mythische spots van Ibiza: Can Cosmi. Het restaurant heeft een geschiedenis van meer dan zestig jaar. Het diende vroeger als kleine traditionele supermarkt van de stad, maar door de komst van de eerste hongerige toeristen die na een wandeling op het zonnige terras bij Maria kwamen zitten, begon Can Cosmi zich uit te breiden tot restaurantje met vier gerechten. Naast de bar zit ook een kleine supermarkt verbonden, die net als voorheen een paar verpakte producten, wat fruit, groente en traditionele manden verkoopt. 

Tip: koop in de winkel een ​​paar typische Ibiza-kruiden of probeer het meest beroemde recept uit de keuken van Maria: haar Spaanse tortilla! Mmmm….

Locatie
Plaza de la Iglesia
07828 Santa Agnès de Corona

Openingstijden
Maandag, woensdag t/m zondag: 13.00-16.30 uur – 19.00- 22.00 uur

Sa Palerma

Een iets meer up-to-date restaurant dat verschillende gerechten biedt is La Palmera. Het restaurant is een charmante huiselijke plek met een groot zonnig terras waar je kunt genieten van heerlijke rijst en andere traditionele specialiteiten, zoals gefrituurde inktvis en octopus beignets, gebakken lamsschouder en de typische Ibiziaanse koffie: cafe caleta. Tevens is dit restaurant een startpunt voor fiets- of wandelexcursies. 

Locatie
Plaça Corona 3
07828 Santa Agnès de Corona

Openingstijden 
Maandag, dinsdag en donderdag t/m zondag: 11.00 – 22.00 uur

Slapen in de buurt

Hotel Rural Can Partit

Een gezellig klein hotel/agroturismo met dito kamers in Santa Agnès de Corona is Hotel Rural Can Partit . Een opgeknapt 19-eeuws landhuis met een traditionele en knusse inrichting, veel natuurtinten en af en toe wat modernere Ibiza details. De authentieke accommodatie is omgeven door amandelbomen op een rustige plek, heerlijk om bij te komen! De vriendelijke eigenaren Maria en Vincent staan voor je klaar en kunnen, als je dat wilt, lunch of diner voor je klaarmaken. Let op: dit hotel is adults only! 

Prijs: Vanaf €150,00 per nacht (voor 2 personen)      Aantal sterren:  ★★★★   Hotelbeoordeling: 9+