Een grot die wel meer dan 100.000 jaar oud is…… Geniet van de prachtige stalagmieten en stalactieten (druipstenen), een lichtshow en als een kersje op de taart: een prachtig uitzicht. Cova de Can Marca is één van de grotten op Ibiza. Ben jij al benieuwd?

De grot…

Cova de Can Marca hoort bij een van de oudste grotten van Ibiza. Ze schatten dat de grot wel meer dan 100.000 jaar oud is. Hierdoor heeft de grot door al die jaren heen prachtige stalagmieten (hangende druipstenen) en stalactieten (staande druipstenen) gekregen en zijn de watervallen en de waterbeddingen versteend, dit maakt het totaalbeeld prachtig.

Rond 1970 ontdekte de Belgische Jean-Pierre van der Abeelle de grot Cova de Can Marca. Hij wilde de grot toegankelijk maken voor het publiek. Voordat deze Belgische man de grot had ontdekt, werd de grot voor hele andere dingen gebruikt! Smokkelaars die gebruikten deze grot rond 1950 namelijk om hun illegale spullen hier te verstoppen, het was tenslotte een ideale verstopplek. Tot op de dag van vandaag kun je nog steeds duidelijk de rode en zwarte markeringen zien die zij hadden geschilderd om op een andere manier uit de grot te kunnen, voor in het geval van nood.

Locatie
Cova de Can Marca
Port de Sant Miguel
07815 Ibiza Stad
Website

Vamos!

Wil jij deze grot bezoeken? De entree is 12/14 meter boven de zeespiegel en in de grot is het circa 20 graden. Je zult tijdens jouw bezoek aan de grot rondgeleid worden door een gids (dit is in verschillende talen mogelijk), dit zal ongeveer 35 minuten duren. Vooral reserveren voor je bezoek is niet nodig.

Met de auto

Je kan bij de grot gratis parkeren. Als je zelf met de auto wilt gaan moet je er wel aan denken dat de weg er naar toe bergachtig is, de weg heeft dus verschillende bochten, kan smal zijn en er zitten niet altijd hekken aan de randen van de wegen. Dus let op!

Met de bus
Bussen naar Cueva de Can Marçà rijden alleen in de zomer. Je kan drie verschillende lijnen nemen. Namelijk lijn 37 vanaf Port Sant Miquel-Es Canar, lijn 22 vanaf Sant Antoni-Port Sant Miquel en lijn 25A vanaf Eivissa-Port Sant Miquel.

De mini-trein
Ook is het mogelijk om per mini trein te gaan. Deze gaat langs het dorpje Sant Miguel waar je langs een van de oudste kerkjes gaat in Ibiza, namelijk een kerk uit de 13e eeuw. Ook ga je langs de verschillende prachtige witte kerkjes in Sant Lloren, Sant Joan en San Vicent. Daarnaast gaat het treintje langs de stranden van Cala Sant Vicent, de haven van San Miguel en daarna naar de grot Can Marca. Het treintje vertrekt vanaf Portinatx, Port de Sant Miguel en Cala San Vicente van mei tot oktober, op dinsdag om 10.30 uur en 16.00 uur en donderdag om 16.00 uur.

Openingstijden
In de zomertijd (1 mei tot 31 oktober)
10:30 – 13:30 & 14:30 – 20:00
Ongeveer elke 30 minuten wordt er een nieuwe rondleiding gestart.

In de wintertijd (1 november tot 30 oktober)
11:00 – 17:30
Ongeveer elke 45 minuten wordt er een nieuwe rondleiding gestart.

Prijs
Volwassenen: € 10,00
Kinderen (4 tot 12 jaar): € 6,00

Tips

– Een bezoekje aan de grot is ook erg leuk met kinderen!
– Jammer genoeg is Cova de Can Marca moeilijk bereikbaar voor mindervaliden. Ook raden wij af om met kinderwagens de grot te bezoeken.
– Als je bij de ingang staat, dan heb je een prachtig uitzicht over de baai en zie je tegenover je een toren uit 1750, genaamd Torre d’es Molar. Deze kan je ook bezoeken, vanuit de toren heb je uitzicht op het vasteland van Ibiza en de grot Cova de Can Marca.
– Je hebt ook uitzicht op het eiland Murada, op dit eiland kun je een bijna uitgestorven hagedissensoort voor uit de oudheid!
– Denk eraan dat de grond rotsachtig is, comfortabele schoenen zijn dus zeker een must!