Misschien heb je al eens van het eiland Es Vedra gehoord; een mysterieus rotseiland en beroemd oriëntatiepunt vlak voor de kust van Ibiza. Dit eiland wordt ook wel gezien als de plek waaraan Ibiza haar magie ontleent. Es Vedra is meer dan een rotseiland en dit wordt door veel mythes en legendes bevestigd. Maar wat maakt deze plek eigenlijk zo mysterieus?

Magnetische krachtplek

Vlak voor de kust ten zuidwesten van Ibiza, in het natuurgebied van Cala d’Hort, ligt een aantal kleine rotseilanden. Es Vedra, een rotspartij van 400 meter hoog, en haar kleinere zusje Es Vedranell. De twee eilandjes horen samen met buureiland Els Illots de Ponent bij het natuurreservaat Cala d’Hort en zijn onbewoond. In eerste instantie lijkt Es Vedra niet meer dan een doodgewoon rotseilandje. Toch is niets minder waar; de rots bestaand uit kalksteen en een hoge concentratie metalen en mineralen, zendt een enorm groot magnetisch veld uit. Het is zelfs de derde meest magnetische krachtplek op aarde! Dit zorgt er vaak voor dat kompassen in de buurt van Es Vedra storen en sommige individuen hebben aangegeven hierdoor beïnvloed te raken.

TIP! In onze Idyllisch Ibiza reisgids lees je nog veel meer weetjes over Es Vedra! En waar je niet alleen kunt genieten van een waanzinnig uitzicht op deze rots, maar ook nog eens een lekker drankje kunt drinken. Daarnaast vind je in de reisgids onder meer zes dagroutes, twee wandelroutes, interviews met locals waarin zij unieke tips geven voor de beste plek voor een ontbijt of diner. En nog veel meer!

Flora en fauna

Op Es Vedra komen ondanks het kleine oppervlak van zo’n 63 hectare, 166 verschillende plantsoorten voor. Hierdoor is het eiland één van de belangrijkste botanische gebieden van de Balearen. In het beschermde natuurgebied van Cala d’Hort komen plant- en diersoorten voor die nergens anders op aarde te vinden zijn. Zo is er onder meer kamille des Vedra te vinden, wat nergens anders in de wereld groeit.

Het gebied is een broedplaats voor meerdere vogelsoorten, zoals de zeer zeldzame koraalmeeuw en vale pijlstormvogel, die alleen op de Balearische eilanden broedt. Ook leven er zeer zeldzame hagedissen op de eilanden, waaronder één die alleen op Es Vedra leeft en een opvallende blauwe rug heeft.

Es Vedra had tot voor kort nog een paar opvallende eilandbewoners, namelijk zo’n 45 berggeiten. Sinds begin 2016 zijn deze herbivoren van het eiland af gehaald, omdat ze een bedreiging vormden voor het voortbestaan van inheemse plantensoorten op de rots. Dit was een maatregel om te voldoen aan de instandhoudingsdoelstellingen van de eilandjes van het natuurgebied van Cala d’Hort.

Mythen en legenden

Er doen zich veel verschillende verhalen de ronde over deze bijzondere plek. Es Vedra wordt gezien als de plek die de sterke energie op Ibiza bepaalt. Es Vedra wordt ook wel het heilige eiland van Tanit genoemd, de Fenische godin van de vruchtbaarheid. Zij kwam als heilige moeder naar Ibiza en werd later beschermheilige van het eiland.

Es Vedra zou over een magische aantrekkingskracht beschikken en wordt vaak een mythische plek genoemd die met legendes omgeven is. Eén van die legendes is dat in een zeer moeilijk te bereiken baai tegenover Es Vedra ‘Atlantis’ zou liggen. Het zou in de baai van Cala D’Hort liggen en alleen per boot te bereiken zijn of met een uitdagende klimpartij. Er zijn geen landkaarten waar de locatie op staat aangegeven. Sommigen beweren zelfs dat de rotsformatie van Es Vedra de restanten van de verzonken stad en beschaving van Atlantis zouden zijn.

Een paar andere interessante mythen en legenden over Es Vedra:
• Hoewel Es Vedra een paar keer bewoond is, is er nog nooit iemand overleden op het eiland.
• De 19e eeuwse priester Don Francisco Palau heeft een tijdlang op Es Vedra gewoond, en hij beweerde tijdens meditaties mystieke openbaringen te hebben meegemaakt, zoals ontmoetingen met onaardse wezens.
• Men zegt dat Es Vedra meerdere keren voorkomt in de verhalen van Homerus.
• Sommige eilandbewoners van Ibiza beweren kosmische krachten te ervaren in de buurt van Es Vedra.
• Meerdere individuen hebben beweerd UFO’s boven Es Vedra te hebben gespot.
• Hippies op Ibiza denken dat Es Vedra een landingsplaats is voor buitenaardse wezens, en een overblijfsel uit de oudheid is.
• Delen van het rotseiland Es Vedra werden gebruikt om de piramides in Egypte te bouwen.
• Ook inwoners van Ibiza geloven dat Es Vedra de overblijfselen van Atlantis zijn, maar hebben een pact gesloten om niemand naar de exacte locatie te brengen.

Spirituele plaats

Es Vedra is voor veel kunstenaars en spirituele zielen een belangrijk oriëntatiepunt. Het is dan ook niet verrassend dat het schitterende uitkijkpunt al eeuwenlang kunstenaars en beeldhouwers wereldwijd inspireert. Velen van hen hebben dan ook hun sporen achtergelaten in de baai tegenover Es Vedra. Misschien wel het belangrijkste kunstwerk tussen alle rotstekeningen en sculpturen is de schildering van de God Shiva, de beschermgod van deze tempelgrot. In sommige legenden wordt gezegd dat deze grot samen met Es Vedra het centrum vormden van het oude Atlantis, dat op deze plek in zee gezakt zou zijn.

Veel bezoekers van Ibiza brengen uren zoekend naar Atlantis door, zonder enig succes. Diegenen die de bijzondere grot wél bereiken na een uitdagende klim, treffen een spirituele plek met meerdere indrukwekkende wandschilderingen, achtergelaten door kunstenaars uit de oudheid. Degenen die dit hebben ervaren, zeggen een unieke ervaring te hebben meegemaakt. En dat is nu precies wat de mythe rondom deze plek in stand houdt!

Es Vedra op haar mooist

Es Vedra mag je niet beklimmen, maar je kunt er wel per privéboot naartoe met een bestuurder die beschikt over een vergunning. Dit komt doordat Es Vedra een beschermd natuurreservaat is. Er gaan meerdere bootexcursies naar Es Vedra vanuit de haven Port Magnus van San Antonio.

Wat het ook mag zijn wat deze plek zo magisch maakt, dat Es Vedra een bijzondere plek is, wordt keer op keer weer beweerd. Heb je geen de behoefte om Es Vedra van dichtbij te bekijken, maar wil je wel een blik werpen op deze bijzondere plek? Vanaf het strand van Cala d’Hort heb je een schitterend uitzicht op dit mystieke eiland voor de kust van Ibiza. Niet voor niets brengen veel lokale hippies zonsondergang graag door met uitzicht op dit eiland!