Luxe hotels, dure clubs en overal feestende jongeren. Het beeld dat zoveel mensen hebben van Ibiza. Iedereen die ooit Eivissa (in Nederland beter bekend als Ibiza stad) heeft bezocht weet echter wel beter. Deze stad heeft een lange geschiedenis en behoort met haar prachtige monumenten tot het Werelderfgoed. Bezoek deze unieke stad en laat je verrassen door haar pracht en gezelligheid!

Ontdek Ibiza Stad zelf met onze wandelroute

Wil jij graag op eigen tempo Ibiza Stad ontdekken? Dat kan met de Idyllisch Ibiza Wandelroute door Ibiza Stad. Aan de hand van plattegrondjes en een routebeschrijving word je meegenomen door de gezellige straatjes. Daarbij krijg je leuke tips voor onder andere winkeltjes en eet/drinkspots mee. Natuurlijk wordt er ook informatie gegeven over de hotspots, bezienswaardigheden en highlights van Ibiza Stad. De prijs voor deze digitale wandelroute is € 7,50.

Kijk hier voor meer informatie en het bestellen van deze wandelroute.

Klik op de afbeelding hieronder voor een gratis preview.

Voorbeeld wandelroute

Cultuur snuiven in Ibiza stad (Eivissa)

Eivissa was een van de eerste steden van Europa. Al in 654 voor Christus werd de stad gesticht door de Carthagers. In haar vroege geschiedenis is Eivissa daarnaast bewoond door Feniciërs, Romeinen en Moren. De Catalanen namen de stad uiteindelijk in de 13e eeuw over. De aanwezigheid van de vele verschillende avonturiers heeft een stempel op de hoofdstad van Ibiza gedrukt. Eivissa is daarnaast de best bewaard gebleven kustvesting aan de Middellandse Zee. In 1999 is de stad dan ook door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard. Wanneer je Eivissa bezoekt, ontdek je zelf ook meteen waarom de stad zo geliefd is.

De oude bovenstad

Deze wijk Dalt Vila (letterlijk ‘hoge stad’) is het historisch centrum van Eivissa. Naast cultuur vind je hier musea, galeries en winkeltjes. De wijk is hooggelegen en lijkt uit te stijgen boven het blauwe water van de Middellandse Zee. Dalt Vila is een schilderachtig doolhof van kronkelende smalle steegjes en trappen. Indrukwekkend zijn de verdedigingsmuren die de wijk omringen. Het grootste deel van deze stadsmuren is gebouwd in de 16e eeuw, maar ook een aantal resten van meer dan 2000 jaar oud zijn zichtbaar.

Stadspoorten Dalt Vila

Er zijn vijf ingangen door de stadsmuur naar het historische centrum. Eentje die zeker een bezoekje waard is, is ‘Portal Nou’. Deze poort verbindt het Reina Sofia Park met Plaza de Sol. Kenmerkend zijn de originele houten deuren uit de 16e eeuw en de tunnel van 50 meter lang met enkele trappen.

De hoofdingang naar het oude centrum is ‘Portal de Ses Taules’. Dit bouwwerk stamt uit 1584. In vroegere jaren was de ingang te bereiken door houten latten, later werd dit een ophaalbrug en tegenwoordig ligt er een vaste brug. De grote Romeinse beelden aan de zijden van de poort zijn replica’s, de echte beelden kan je bezichtigen in het Archeologisch Museum in Dalt Vila.

Ibiza stad

Kathedraal

Een hoogtepunt van Dalt Vila is voor velen een bezoek aan de kathedraal uit de 13e eeuw. Doordat er zowel in de 16e eeuw als in de 18e eeuw delen aan de kathedraal zijn toegevoegd, is het een interessante mix van stijlen geworden. De Kathedraal is gebouwd op het hoogste deel van de wijk, een plek waar eerst een Romeinse tempel stond en later een moskee. Het is een kleine klim om de kathedraal te bereiken, maar het uitzicht en het eeuwenoude monument maken het dit helemaal waard.

Praktische informatie
Adres: Plaza Dalt Vila 3
Kosten: gratis
Openingstijden:
1 april tot en met 31 oktober
Ma t/m zo: 09.30 – 13.30 / 17.00 – 20.00
1 november tot en met 31 maart
Ma t/m zo: 09.30 – 13.30 / 17.00 – 19.00

Het havengebied La Marina

De vroegere arbeiderswijk La Marina grenst aan de haven van Ibiza. Hier kijk je je ogen uit met de vele luxe jachten. Tegenwoordig is La Marina huis aan vele bedrijven, winkels, en restaurants en je ziet er dan ook mensen van alle leefijden en nationaliteiten. Daarnaast is de wijk ook ‘s avonds erg populair. De vele winkeltjes zijn er ‘s zomers tot de nacht valt open en ook zijn er bars en clubs te vinden. Voor het echte vakantiegevoel kan je er genieten van een hapje en een drankje met uitzicht op de haven en de Middellandse Zee.

Het vissersgedeelte Sa Penya

Samen met La Marina en Dalt Vila behoort Sa Penya tot het Werelderfgoed. Deze wijk is nu het uitgaansgebied van Eivissa. Je vindt er ‘s avonds dan ook vele toeristen op zoek naar een bar of club. De straat Calle de la Virgen (Carrer de la Mare de Déu) staat bekend om haar grote aantal homobarren. Wanneer je graag een typische parade met dragqueens en dansers wilt meemaken, ben je in deze straat aan het juiste adres.

Ook overdag is een bezoekje aan Sa Penya leuk. Er zijn vele winkels en in de straat Carrer d’Enmig vind je bijvoorbeeld een leuke hippiemarkt. Hier kan je rondsnuffelen tussen de vele hippiespulletjes waar het eiland zo bekend om staat. Het is verstandig om in Sa Penya goed op je spullen te letten, er zijn vaak veel zakkenrollers actief.

Winkelen

Ook de winkelliefhebber zit goed in Eivissa. De stad is hét shoppingparadijs van het eiland. Er is een grote diversiteit aan winkels, van de grote modeketens zoals Zara tot aan kleine vintagewinkeltjes en boetiekjes met de typische witte Ibiza-jurkjes. De grootste winkelstraten zijn de boulevard Passeig Vara del Rey en Conde Rosello vlakbij de haven. In Dalt Vila vind je vele authentieke boetiekjes met handgemaakte sieraden, tassen en moccasins. Houd wel altijd rekening met de siësta, de meeste winkeltjes zijn tussen 14.00 – 17.00 gesloten.

Tips

• Comfortabele schoenen zijn bij een bezoekje aan Dalt Vila sterk aan te raden.
• Wil je genieten van een spectaculair uitzicht over Eivissa en de Middellandse Zee? Naast de kathedraal van Dalt Vila bevindt zich het uitkijkpunt ‘Mirador del Rey Jaume I’.
• Het tweede weekend van mei vindt in Eivissa het 3-daagse festival Eivissa Medieval Festival plaats, een viering van de plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Je kunt dan in de stad genieten van eten, kunst en optredens!
• Verbijf je meerdere dagen in Eivissa? Je kunt dan vanuit de haven de boot pakken naar Formentera. Binnen 45 minuten ben je op dit prachtige witte eilandje.