Trek je hardloopschoenen aan en geniet van het prachtige Ibiza! Hardlopen is de perfecte manier om nieuwe plekken te ontdekken op het eiland waar je met de auto, scooter of fiets niet kunt komen. Sportief zijn en het eiland verkennen kan je hier makkelijk combineren. Het eiland is met het mooie weer en de prachtige uitzichten de droom voor elke hardloopliefhebber! Op deze pagina vind je alle do´s en dont´s voor hardlopen op Ibiza.

Lopen met een prachtig uitzicht

Ibiza biedt veel mooie hardlooproutes aan voor beginners, maar ook voor meer gevorderde hardlopers. Van rustige routes langs het strand tot uitdagende routes over een berg en smalle wegen. Er zijn veel leuke plekken op het eiland waar je al dat oh zo lekkere Ibiza eten eraf kunt trainen!

Santa Eularia playa

De gemeente Santa Eulara ligt in de provincie Balearen en heeft een prachtig strand! Naast het strand ligt een looproute waar je regelmatig hardlopers kunt spotten. Je rent langs het water en hebt een mooi uitzicht. Nog een bijkomend voordeel is de frisse zeebries die voor verkoeling zorgt tijdens het lopen. Nog steeds te warm? Neem je bikini/zwembroek mee en neem na het hardlopen op Ibiza een duikje in de koele zee!

Ibiza-stad circuit

Na een middagje tapas eten in Ibiza-stad kun je er gelijk weer sportief tegenaan op het circuit van de stad. Het circuit is een looproute in de stad: deze route loopt aan het randje van de stad langs het water waar voetgangerspaden zijn aangelegd. Al hardlopend kun je genieten van de mooie zonsondergang!

Ga de uitdaging aan op Dalt Vila

Wanneer je op zoek bent naar een echte uitdaging, dan is Dalt Vila de perfecte hardloopplek. Dalt Vila is het schitterende oude, historische gedeelte van Ibiza-stad. De stad is gelegen op de top van een heuvel, wanneer je naar de top van het stadje rent, is dat dus een echte uitdaging. Eenmaal aangekomen, word je beloond met een fenomenaal uitzicht van Ibiza-stad en de Middellandse zee!

Andere bijzondere hardlooproutes

Op de website van Mapmyrun staan meer dan driehonderd verschillende hardlooproutes over het eiland. Er zijn routes voor beginnende en gevorderde hardlopers. Alle routes zijn op de website van Mapmyrun te vinden.

Hardloopwedstrijden in Ibiza

In Ibiza kun je het hele jaar meedoen aan leuke hardloopwedstrijden en marathons. Samen met andere hardloopliefhebbers genieten van het prachtige eiland! Hardlopen op Ibiza met een groep is extra leuk dan alleen. Een van de bekendste marathons van het eiland is de Ibiza Marathon. Het eindpunt is op de bijzondere locatie van Santa Eulària des Riu. Naast deze bekende marathon zijn er nog meer hardloopwedstrijden waar je als hardloopliefhebber aan deel kunt nemen.

Ibiza Marathon

Deze unieke marathon vind elk jaar aan het begin van de lente plaats. De route is zo uitgestippeld dat je langs de meest mooie plekken van Ibiza rent. Je start in de haven van Ibiza-stad en eindigt op de bijzondere locatie van Santa Eulària des Riu.

Deze badplaats staat bekend als het culturele centrum van het eiland. In de omgeving kun je prachtige stranden, leuke hippiemarktjes en uitgestrekte natuur vinden. Wanneer je de marathon hebt uitgelopen kun je dit vieren met het prachtige uitzicht en een lekker drankje bij een van de vele restaurants van het stadje.

De marathon is een mooie combinatie van sport, vrije tijd en tegelijkertijd mooie nieuwe plekken ontdekken. Hardloopliefhebbers van over de hele wereld reizen speciaal naar Ibiza om deel te nemen aan deze marathon. De Ibiza Marathon is ook ideaal om mensen van over de hele wereld te ontmoeten die net zoals jou de passie voor hardlopen delen. De duizenden deelnemers kunnen tijdens het lopen genieten van de prachtige zonsondergang in de Middellandse Zee.

Geen zorgen, als je schrikt van het aantal kilometers kun je ook meedoen aan de halve marathon 🙂 ! Tijdens deze route loop je ook langs prachtige plekjes van Ibiza.

Ibiza Trail Marathon

Deze marathon is perfect wanneer je op zoek bent naar meer uitdaging en een echte natuurliefhebber bent! Gedurende drie dagen loop je samen met andere natuurliefhebbers door het mooie landschap van Ibiza. Je vertrekt en komt aan in de haven van Sant Antoni de Portmany.

Er zijn drie verschillende marathons die je kunt lopen. De eerste is de Marathon Trail, deze is 42,24 kilometer lang en start om 08.00 uur. Je kunt ook deelnemen aan de middellange marathon, deze is 21 kilometer lang en hier vertrek je om 09.00 uur. Het liever rustig aan doen? Dan kun je meelopen met de lichte marathon, deze is 10 kilometer lang en vertrekt om 09.30 uur. Je kunt dus als beginner en gevorderde hardloper meelopen! Op de website van Ibiza Trail Marathon vind je meer informatie.

Hardlopen in het zonnetje

De trainingspakken, lange broeken en shirts met lange mouwen mag je in Ibiza over het algemeen in de kast laten hangen! Zeker in de zomermaanden loopt de temperatuur vaak hoog op. Hier liggen dan de temperaturen overdag vaak rond de 29 graden Celsius. Het beste is daarom om vroeger in de ochtend of laat in de avond te beginnen met hardlopen.

Er is een verkoelende zeewind aan de stranden van het eiland. Dit zorgt voor een aangename verkoeling wanneer je langs het strand rent. Wil je toch liever lekker in het zonnetje lopen, dan is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg water drinkt en je insmeert met zonnebrandcrème! Kies voor een dry-fit shirtje: het materiaal voert vocht makkelijk af, zodat je niet verandert in een nat hoopje ellende.

Veiligheid voorop

De wegen in Ibiza zijn vaak erg smal met veel bochten. Wanneer je eropuit trekt op een van de drukkere hardlooproutes waar veel auto´s langsrijden, is het dan ook belangrijk dat je goed te zien bent. Zorg er in de vroege uurtjes en in de avond voor dat je goed te zien bent met felle kleding en eventueel hardlooplampjes. Ook is het handig om in een paar goede hardloopschoenen te investeren met veel grip in de zool. Zo kan je veilig hardlopen op Ibiza!

Hardloopgroepjes

Samen lopen is gezelliger dan alleen! Je aansluiten bij een hardloopgroep kan helpen om je extra te motiveren en gelijk nieuwe vrienden te maken op het eiland! De Ibiza Marathon organiseert verschillende ontmoetingen waar deelnemers gezamenlijk kunnen trainen. Een professionele coach helpt je tijdens de ontmoetingen mee aan een goede voorbereiding voor de marathon. Je kunt een keer per maand op de zaterdagochtend deelnemen aan de trainingen. Lid worden kan via de website van Ibiza Marathon. Je kunt op hun website trouwens ook trainingsschema’s downloaden, superhandig!

Nieuwe hardloopoutfit scoren in Ibiza

Je hebt besloten om te gaan hardlopen in Ibiza, maar komt er op het laatste moment achter dat je geen geschikte outfit mee hebt genomen in je koffer… Don’t worry! Op het eiland zijn genoeg winkels waar je leuke en goede hardloopkleren en -schoenen kunt kopen!

Locatie
Decathlon
Finca Sa Olivera 3
07819 Ibiza

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 09.00-22.00 uur

Locatie
Intersport Holidays
Carrer de Sant Jaume
07840 Santa Eulàlia Del Riu

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-20.30 uur

Locatie
Intersport
Carrer d’Aragó 94
07800 Ibiza-stad

Openingstijden
Maandag t/m zaterdag: 10.00-14.00 en 17.00-21.00 uur

Handige hardloopapps

Tegenwoordig kun je bijna niet meer zonder telefoon. Ook tijdens het hardlopen is het handig om je mobiel mee te nemen! Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar leuke muziek, maar er bestaan ook veel handige apps die je een extra zetje in je rug kunnen geven tijdens het hardlopen op Ibiza!

Human

Ben jij nog een beginnende hardloper? Dan is Human de perfecte motivatie-app om jou actiever te maken. De app houdt de tijd bij wanneer je aan het hardlopen bent en spoort je aan om je “Daily 30” oftewel je actieve dertig minuten te bereiken. Ook kun je zien hoe actief andere hardlopers in je buurt zijn. Dit kan je extra motiveren!

Nike+ Run Club

Deze app is speciaal ontwikkeld voor hardlopers en gaat zelfs nog verder dan basistracking met verschillende coaching functies. Zo kun je met de apps foto’s delen van je route. Ook kun je met de app audio-trainingen volgen van de beste Nike-coaches. Nike+ Run Club is perfect voor de gevorderde hardloper.

Leuke hardloopweetjes! 

  • Hardlopen maakt je gelukkig! Na 20 tot 45 minuten hardlopen krijg je een grote scheut endorfine (het gelukshormoon).
  • Hardlopen zorgt voor een sterkere botvorming: om één stap te zetten gebruik je al zo’n tweehonderd spieren!
  • Veel rennen stimuleert de aanmaak van grijze massa in je brein en zorgt voor een betere werking van je geheugen!