Wil je op reis naar het oude Ibiza? Zorg er dan voor dat je in mei op het eiland bent. Ieder jaar in de maand mei gaat Eivissa een paar eeuwen terug in de tijd. Tijdens het Fiesta Medieval (Middeleeuws festival) verandert de stad in een Middeleeuwse nederzetting. Het evenement is enorm populair op het eiland. Ieder jaar komen er zo’n 100.000 mensen op af. Je komt tijdens dit spektakel ogen tekort!

Oorsprong Festival

In 1999 werd Ibiza toegevoegd aan de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Als een van oudste en best bewaard gebleven kustvestingen in Europa is Dalt Vila historisch gezien erg belangrijk voor het eiland. Reden genoeg voor een feestje natuurlijk! Om de keuze van UNESCO en de rijke geschiedenis van Ibiza te vieren, wordt daarom nu jaarlijks het Fiesta Medieval gehouden. Tijdens het festival kom je meer te weten over de lange geschiedenis van het eiland, terwijl je geniet van de enthousiaste en multiculturele sfeer van het hedendaagse Ibiza.

Een middeleeuws tijdperk

Tijdens het jaarlijkse Fiesta Medieval waan je jezelf echt in de Middeleeuwen. De oude stad (Dalt Vila) van Eivissa lijkt zo uit een geschiedenisboek te komen. Er wordt door de organisatie ook zo hard mogelijk gewerkt om het Middeleeuwse thema zo echt mogelijk te maken. Tijdens een wandeling door de straten van Dalt Vila kom je vele inwoners verkleed als tovenaars, ridders, prinsessen, narren en zelfs draken tegen. Kijk ook niet raar op wanneer je ineens naast een stier, kameel of paard staat…

Geuren en smaken

Bij de vele marktkramen die je tijdens het festival in de stad vindt kan je traditionele producten kopen, zoals zeep, lederwaren, specerijen en vruchten. Voor je het weet loop je met een tas vol snuisterijen! Overal om je heen zijn er verder middeleeuwse ambachten te bewonderen. Zo zijn er handelaren in prachtige exotische vogels, goudsmeden, muzikanten, poppenspelers en jongleurs. Ook wanneer je trek krijgt is dit geen probleem, overal zijn kraampjes met (traditioneel) eten te vinden. Bereid je dus voor op veel vlees en kaas!

Openluchtfestival

Gedurende de vier dagen van het festival is Eivissa één groot openluchttheater. De prachtige eeuwenoude stadsmuur, de stadspoorten en de kathedraal van Dalt Vila zijn het decor voor vele concerten, toneelstukken en riddergevechten. Maar vergeet vooral ook de straatacteurs niet! Op ieder moment kan je in een scene uit de middeleeuwen terechtkomen… Tel daar de heerlijke voorjaarszon, het uitzicht over de helderblauwe Middellandse zee en de gezellige sfeer in Eivissa bij op en je weet waarom dit festival bij jong en oud zo populair is!

Fiesta Medieval 2023

Dit jaar wordt er op de dagen 11, 12, 13 en 14 mei teruggereisd in de tijd. Het bezoeken is gedurende de vier dagen helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk. Eivissa is voor het festival opgedeeld in verschillende zones. Iedere zone heeft een eigen programma. Zo zal je op de ene plaats riddergevechten kunnen bekijken, terwijl je op een andere plek een concert kunt bijwonen. Tussen de verschillende zones rijdt de hele dag door een gratis pendelbus.

Tips

– Een leuk extraatje is dat tijdens het festival bijna alle musea en kunstgalerieën in de stad gratis toegankelijk zijn!
– Houdt er rekening mee dat er ook tijdens het festival gewoon siësta gehouden wordt. Het beste is om in de ochtend of namiddag het festival te bezoeken.