Het kan niet altijd feest zijn.. Helaas! De Spaanse kinderen moeten lang wachten, geen chocoladeletter in de schoen op 5 december en geen cadeaus onder de kerstboom tijdens de kerstdagen.. Op 6 januari is het dan eindelijk zover, het is de dag van het katholieke feest Driekoningen, voor Spanjaarden bekend als ‘Dia de Reyes’ of ‘Los Reyes Magos’.

Op weg naar Bethlelem

Op deze dag wordt gevierd dat drie wijzen een ster zagen oprijzen en dit was voor hen een teken; ze gingen op zoek naar de Koning der Joden, Jezus. Ze volgden de ster, want alleen daardoor zouden ze de weg kunnen vinden die hen zou leiden naar Jezus. Uiteindelijk vonden ze hem in een stal in Bethlehem en later werden de drie wijzen in een Bijbelse tekst genoemd als de koningen.

Brief voor de koningen

Net als in Nederland zie je in december overal lichtjes en versieringen op straat. Dit is vanwege de Kerst en Oud & Nieuw maar in Spanje ook vanwege Driekoningen. De kinderen beginnen in december met het schrijven van een brief voor de drie koningen Gaspar, Melchor en Baltasar, waarin ze vooral vertellen wat ze graag voor cadeautje(s) willen op deze feestdag. Op 5 januari komen de drie koningen aan en dan is het écht feest. Net zoals wij tijdens Sinterklaas, gaat iedereen in Spanje ‘s avonds op 5 januari ook richting het centrum voor de optocht. Opvallend is dat hier niet alleen mooie wagens en verklede personen aan meedoen, ook kamelen lopen vaak mee in de optocht! Op één van de praalwagens of op de kamelen komen de drie koningen voorbij. Natuurlijk worden de kinderen (en volwassenen eigenlijk ook) hier verwend met snoepjes en kleine cadeautjes.

Ben je zoet of stout geweest?

‘s Avonds mogen de kinderen dan eindelijk hun schoen onder de boom zetten en daar leggen ze ook zoete lekkernijen voor Caspar, Melchior en Balthasar. Voor de kamelen leggen ze er nog wat water of te eten bij. ‘s Avonds is het voor de kinderen moeilijk om te slapen want ze weten dat wanneer ze wakker worden er geen zoete lekkernijen, water of eten voor de kamelen meer liggen. ‘s Nachts gaan de drie koningen namelijk alle huizen langs om deze op te halen en er cadeautjes neer te leggen! Kinderen die in Nederland afgelopen jaar stout zijn geweest, moeten mee in de zak van Sinterklaas. Stoute Spaanse kinderen ontvangen op 6 januari geen cadeautjes maar cárbon dulce, zoete houtskool (stuk zwartgekleurd suiker).

Roscón de Reyes

Op 6 januari is het niet alleen tijd voor cadeautjes, maar ook voor de traditionele Roscón de Reyes. Dit is een zoete lekkernij in de vorm van een soort tulband. Het idee is dat deze wordt gevuld met een crème en er zit veelal geconfijt fruit op. In deze zoete lekkernij zit zowel een figuurtje als een boon verstopt. Degene die het figuurtje in zijn stuk lekkernij heeft zitten, wordt gekroond. Vind je de boon? Dan dien je het volgende jaar de ‘Roscón de Reyes’ te betalen. In bijna elke bakker zie je in de dagen voor Driekoningen deze zoete lekkernij in verschillende formaten en met diverse vullingen staan.

Met een goed gevulde maag het programma trotseren

Wil jij nog voordat de optocht begint even snel een hapje ergens eten? Alhoewel gedeeltelijk restaurants gesloten zijn op deze feestdag, zijn er ook een handjevol restaurants wèl open. En dit zijn gelukkig niet zomaar restaurants, het zijn restaurants die erg goed in de markt liggen en een speciaal menu hebben opgesteld voor deze feestdag. Benieuwd naar waar je terecht kan? Lees dan snel verder.

Ses Éscoles Oleoteca

Wat een pareltje is dit restaurant wat zich bevindt in een wel heel bijzondere locatie, namelijk een oude school! Ook tijdens ‘Dia de Reyes’ zijn ze van de partij als het gaat om een heerlijk menu wat je kan eten! Met liefde hebben ze dit menu samengesteld en is er voor ieder wat wils! Zo hebben ze meerdere kleine hapjes waar je uit kan kiezen. Voorgerechten bestaan bijvoorbeeld uit Iberische ham, garnalen, rundercarpaccio of een lekkere salade. Als het om de hoofdgerechten gaat heb je zeker genoeg keuze. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een rib-eye, een zeebaars filet, een t-bone of varkensvlees. Ook is er een kindermenu beschikbaar, hiervoor moet je naar het restaurant zelf bellen wil je weten waaruit het bestaat en wat de kosten zijn. De prijs van het kerstmenu is afhankelijk van wat je besteld!

Locatie
Carretera Sant Joan, km 9, 8
07840 Ibiza
Website

Route & tijdschema

Vrijdag 5 januari 2024

17:30 – San José

18:00 – San Miguel

18:00 – in de haven van Ibiza stad – Aankomst van de Drie Koningen en optocht door de straten naar het voetgangersgebied van Vara del Rey.

18:30 – San Antonio – Aankomst van de Drie Koningen.

18:00 – Santa Eulalia – 18:30 Aankomst van de Drie Wijzen bij de zeilschool. Processie door de stad en bezorging van de geschenken op Plaza d’Espanya om 20:00 uur (de geschenken kunnen worden achtergelaten bij Teatro España van 15:00 tot 17:00 uur).

19:00 – Santa Gertrudis

19:00 – Sant Agustí

19:30 – Cala de Bou

20:00 – San Carlos 

20:00 – Sant Jordi 

Zaterdag 6 januari 2024

10:30 – Puig d’en Valls 

13:00 – Jesús 

17:00 – San Juan 

18:00 – San Lorenzo 

18:00 – Es Cubells