San Agustin is een van de mooiste en kleinste dorpjes op het platteland van Ibiza. Liggend op een heuveltop, kijk je vanuit dit plaatsje uit over de westkust en het oostelijke binnenland. Prachtig traditionele architectuur is wat het San Agustin zo authentiek maakt. Men zegt dat lijkt alsof de tijd hier heeft stil gestaan. Het dorpje staat bekend als het ‘echte Ibiza’. Het heeft maar een aantal winkeltjes; een restaurant met terras, een kunstgalerij, een groentewinkel en een tabakszaakje. Het dorp ligt tussen San Antonio en San Jose in en het dorpje grenst niet aan de hoofdweg. Er is een smalle straat die leidt naar dit platteland. Eenmaal aangekomen in San Agustin zul je zien dat het hele centrum om de kerk is gebouwd, zoals in vele Ibiziaanse dorpjes. Het is een idealistisch beeld, zo’n dorpje op een heuvel. San Agustin bestaat vooral uit bomen, Aan woordenlijst toevoegen witte huisjes met stenen muurtjes en een stille omgeving; het platteland van Ibiza.

Esglesia de Sant Agusti

De meeste bezoekers van San Agustin komen voor het plattelandse leven of om de kerk te zien. De kerk uit de 19de eeuw heet ‘Esglesia de Sant Agusti’ en is oorspronkelijk gebouwd in 1786, maar bleef onafgemaakt tot 1806 wanneer deze werd gezegend. Het is een witstenen kerk in een Balearische stijl, mét een klokkentoren. Deze kerk onderscheidt zichzelf, omdat het geen veranda heeft. De meeste Ibiziaanse kerken hebben wel een grote veranda. Ook is het de enige kerk op het eiland die naar het westen gericht is, in plaats van het oosten. Dit komt doordat twee families erop stonden dat de kerk op hun stuk land werd gebouwd. Om het probleem op te lossen, is de kerk tussen de twee families in gebouwd, met de kerk in het midden. Daardoor kon de kerk onmogelijk richting het oosten worden gebouwd. Esglesia de Sant Agusti staat bovenop een heuvel, waar je vanaf de tuin een mooi uitzicht hebt over het platteland en over de kust.

Locatie
Plaza de la Iglesia (zonder nummer)
07830 Sant Agustí

Tip: Naast de kerk zijn er twee parkeerplekken, waar je de auto kunt zetten en het dorp kan ontdekken.

Een lekker maaltje…

Bar Can Berri

Precies tegenover de kerk ligt Bar Can Berri. Can Berri Vell is de naam van het huis en staat al bekend sinds de 17de eeuw als een familiewoning. Tot de dag van vandaag is de naam en de omgeving behouden van dit typische ‘Ibicenco’ huis. Door de kleine ingang en het barretje binnen lijkt het restaurant niet groot of indrukwekkend, totdat je de tuin in loopt. Een prachtige tuin beschut door allerlei bomen, ziet er knus uit. Het is alsof je hier met een grote familie dineert. Allerlei kleine tafeltjes en dicht op elkaar. De sfeer is hier gezellig en voelt heel familiair. Je kunt hier een drankje doen, maar ook zeker dineren. Er is een simpel menu met allerlei salades, hammetjes en barbecue gerechten. Rondom de barbecue zitten altijd veel locals gezellig te kletsen.

Locatie
Plaça Major 3
07839 Sant Agustí des Vedrà
Website

Openingstijden
Maandag t/m zondag: 8.00-0.30 uur

Dit restaurant heeft zelfs een eigen kunstgalerij! Van januari tot maart houdt dit restaurantje op zondag vele feesten met muziek en dans.

Slapen op het platteland

San Agustin is ontzettend klein en rustig, vandaar dat er vooral local Ibiziaanse huisjes te vinden van locals. Mocht je in deze serene rust willen slapen, dan is deze villa perfect! Dit luxe optrekje is geschikt voor acht personen. Er zijn vier slaapkamers én vier badkamers. Mocht je je willen onderdompelen in koel water, neem dan een sprong in het zwembad. Deze villa is in 2017 gerenoveerd en voorzien van de nieuwste snufjes! Het enige wat je nodig hebt, is een auto, mocht je de drukte willen opzoeken of de omgeving willen verkennen. In Villa Martona kun je je terugtrekken en genieten van de Ibiziaanse zon.

Ben je geïnteresseerd geraakt in deze villa en wil je er meer over weten? Kijk dan eens hier.

Uienfeest ‘Calçotada’

In San Agustin worden jaarlijks de uienfeest gehouden, waar ze een eerbetuiging doen aan de ‘calçot.’ Het is een Catalaanse traditie om een ceremonie te houden om de jaarlijkse oogst te verwelkomen. Ibiza behoort niet tot Catalonië, maar heeft veel overeenkomende tradities. Deze Catalaanse ui die op een lente-ui lijkt wordt gebakken op open vuur. Dit doen ze, zodat de binnenkant lekker zacht is. Alleen de binnenkant wordt eruit getrokken en opgegeten. Ze worden vaak geserveerd op een gebogen terracotta dakpan en gegeten in grote hoeveelheden. Vaak worden deze gebakken uien vergezeld met vleeswaren en rode wijn. Tijdens dit festival wordt er getrakteerd op live muziek van lokale bands en wordt er spontaan gedanst op de straten langs de kerk uit 18de eeuw.
Meestal begint dit festival eind januari tot eind maart, aangezien de uien dan het lekkerst zijn. Wees wel op tijd! Boek het ver vooruit, aangezien er maar een beperkt aantal plekken zijn.

Tip: In augustus zijn er altijd veel feesten voor het San Agustins jaarlijkse festival. Op het hoofdevenement zal er een processie naar de kerk zijn en zal de Ibiziaanse volksdans worden gedanst.