Formentera, misschien is dit wel de eerste keer dat je van dit eiland hoort. Het is niet vreemd dat je nog geen kennis hebt genomen van dit kleine eiland. Het is namelijk één van de kleinere eilanden van de Balearen en veel minder bekend dan het ‘grote zusje’ Ibiza. Desalniettemin doet Formentera niet onder voor Ibiza. Sterker nog, dit kleine pareltje van de Balearen zal je verbazen door zijn kleinschaligheid, pittoreske huisjes en groene rustgevende natuur.

Klein maar fijn

Het eiland ligt 7 kilometer zuidwaarts van Ibiza. Het eiland heeft nog geen 11.000 inwoners en is ongeveer 19 kilometer lang. Het eiland zou je, wanneer je van hiken houdt, in een dag helemaal rond kunnen wandelen. Ook fietsend kun je dit eilandje ontdekken.

De grootste plaatst die dit eiland kent is San Francisco de Formentera. De gelijknamige gemeente Formentera, waarvan dit het grootste en tevens enige bewoonde eiland is, kent nog twee onbewoonde eilandjes. Deze zijn net als dit eiland, alleen per boot bereikbaar. Hierdoor zul je geen grote hoeveelheden toeristen tegenkomen en is het eiland door zijn eenvoud en rust, puur te noemen.

Formentera E-book

Overtuigd dat je naar Formentera wil gaan? Bestel dan hier het Formentera E-book! Deze digitale gids staat vol leuke accommodaties, hotspots, restaurants en cafeetjes voor een hapje en drankje, zonsondergangspots… noem het maar op! Kijk hier alvast voor een gratis preview van het e-book!

Preview-Formentera

Romeinen

Dit eiland heeft zijn naam te danken aan de Romeinen. Doordat er veel zoetwater werd gevonden en de grond enorm vruchtbaar was, werd dit eiland Fruimentera genoemd. Het eiland is niet altijd bewoond geweest. Net zoals veel andere kustplekken en eilanden is ook dit eiland bedreigt door piraterij. In combinatie met de uitgeputte landbouwgrond was er geen mogelijkheid meer om dit eiland te bewonen. Later, rond de 18e eeuw zijn er mondjesmaat inwoners van Ibiza vertrokken naar dit kleine en rustige eilandje.

Perfecte vakantie

Dit eiland leent zich perfect voor overwinteraars, gezinnen, naturisten maar ook dagjes mensen. Er gaat namelijk een veerboot vanaf Ibiza en binnen 35 minuten zet je voet aan wal. Mensen die langer dan een dag op dit eiland willen verblijven hebben de mogelijkheid om in prachtige villa’s, kleinschalige appartementen of in mooie hotels te verblijven.

Op dit eiland kom je niet om te feesten noch voor spectaculaire outdoor activiteiten. Je komt hier juist om even één te zijn met de natuur. De flora en fauna zijn het hele jaar door adembenemend en ook is er een natuurgebied dat las Salinas heet. Hier is de zoutwinning van Formentera.

Winkelen op Formentera

Wanneer je leuke souvenirs wilt scoren, kun je op Formentera je hart ophalen. Je vindt op het hippe zustereiland van Ibiza geen grote winkelketens, maar des te meer kleine boetiekjes met originele items! Welke winkels beslist een bezoekje waard zijn wanneer je op Formentera bent, lees je op pagina Boetiekjes Formentera.

Met kinderen overnachten

Wanneer je met kinderen reist dan is het hotel Cala Saona een goede uitvalsbasis. Het hotel is kortgeleden deels gerenoveerd, beschikt over een buitenzwembad en ruime lichte kamers. Vanaf verschillende hotelkamers en suites heb je uitzicht over de kalme zee en binnen een fractie vertoef je op het strand. Het hotel is tevens een wellnesscenter en hier kun je als gast natuurlijk gebruik van maken. Binnen 15 minuten ben je met de auto in de haven waar de veerboot je vervoert naar Ibiza.

saona

Heerlijk appartement

Voor mensen die van de rust en stilte houden en van de omgeving willen genieten maar liever niet in een hotel hun vakantie doorbrengen is dit appartement, 500 meter vanaf het strand, ideaal. Het appartement heet Paraiso de los Pinos. Tot je beschikking heb je een tennisbaan en een buitenzwembad dat verfrissend aanvoelt in de warme zomerzon. Je waant je in luxe en kunt ongestoord genieten van de rust en natuur. De fietsroutes zijn erg mooi in deze buurt en wanneer je wat leven om je heen wilt, dan kun je naar de grootste stad van dit eiland dat op drie kilometer afstand ligt.

Pinos

Luxe hotel en Spa

Voor absolute luxe en verwennerij ga je naar het hotel Es Marès. Het zal je namelijk aan niets ontbreken. Het hotel, wat tevens een spa is, is tot in de kleinste details perfect en strak afgewerkt. De dichtstbijzijnde stranden liggen op 10 minuten rijden. Het natuurreservaat op slechts 5 minuten en ook de haven is op loopafstand.

Esmares

Tips

– Visliefhebbers kunnen het beste hun visje eten in het vissersdorp Es Calo. Dit is een eeuwenoud dorpje waar met kleine bootjes verse vis wordt gevangen. Vanaf deze plek kun je hoogstwaarschijnlijk ook het eiland Ibiza zien liggen.
– Ben jij een liefhebber van naaktstranden? Dan zit je helemaal goed op dit eiland. Naturisme is namelijk niet heel ongewoon op dit eiland.
– In de ‘hoofdstad’ vind je een bijzondere kerk. Het was vroeger namelijk een fort en dit is nog steeds te herkennen aan de architectuur. Dit is zeker een bezichtiging waard.
– Neem het Formentera E-book mee tijdens je trip!