Ibiza staat natuurlijk bekend om de mooie stranden, leuke boho style, grote feesten en hippe restaurantjes, maar wat wij vooral leuk vinden is om met jou de minder bekende dingen te delen. Zelfs sommige locals weten niks af van deze bijzondere verhalen of weetjes en geheime spots. Ontdek 5 geheimen over het idyllische eiland Ibiza.

1. Het witte eiland

Heb je je ooit afgevraagd waarom de huizen, kerken en andere gebouwen op Ibiza wit zijn? Het ziet er natuurlijk hartstikke mooi uit, maar er zit ook een bijzonder verhaal achter! 

Vroeger maakte men een pasta van kalk waar ze hun huizen een paar keer per jaar mee insmeerden. Dit deden ze om hun casa te beschermen tegen het weer, met name de brandende zon. Daarnaast hielp het met het verjagen van vervelende muggen. Deze traditie is van generatie op generatie doorgegeven en is nu iets wat Ibiza karakteriseert! 

Kalksteen is in overvloed aanwezig op het eiland, vanaf de bergen tot aan het strand vind je dit gesteente bestaande uit verkalkte schelpen en skeletten van dieren. Om de witte pasta te maken wordt het gesteente eerst verhit waardoor het verbrijzeld kan worden tot poeder. Bij dit poeder wordt dan water gevoegd waardoor de pasta ontstaat die gebruikt kan worden als verf of cement. 

Tegenwoordig gebruikt men meestal gewone witte verf om hun huizen te schilderen, maar op het platteland wordt de officiële methode soms nog gebruikt voor het witkalken van huizen en kerken.

2. Nummer 108 vervloekt?

Een taxi met het nummer 108 ga je in Ibiza niet vinden, en dat is misschien maar goed ook. Op 2 oktober 1994, een maand nadat hij was verdwenen, werd taxichauffeur Jaime Marí Torres dood gevonden in de bosjes. Torres had een taxivergunning met nummer 108. Het gekke is dat de vorige taxibestuurder met vergunning 108 in mei 1991 ook omgebracht was. Of dit toeval was of niet is onbekend, maar het is misschien maar goed dat het nummer 108 bij de particuliere vervoersbedrijven voor de zekerheid is geschrapt! 

3. Het ontstaan van de namen van Ibiza

Ibiza staat bekend onder vele namen, zoals Ibiza, Eivissa, het Witte Eiland en ga zo maar door. Wij hebben de oorsprong van de officiële naam voor je opgezocht en leggen je uit waarom Ibiza zo heet en hoe verschillende dorpen aan hun naam zijn gekomen! 

Ibiza
De naam ‘Ibiza’ komt van het Fenicische woord bsm (ibosim), wat ‘eiland van Bes’ betekent. Bes was een Egyptische god die bescherming bood tegen onder meer slangen. Slangen kwamen alleen pas in de 21e eeuw op Ibiza voor, dus hoezo is het dan vernoemd naar Bes? Het wordt gezegd dat de Feniciërs de afwezigheid van slangen als teken zagen dat Bes het eiland juist heel heel goed beschermde, en gaven daarom het eiland deze naam. 

Dorpsnamen
Het is de opmerkende persoon misschien al opgevallen dat alle steden en dorpen op Ibiza vernoemd zijn naar heiligen. Op Ibiza zijn altijd al veel onafhankelijke boerderijen geweest. Hierdoor was de bevolking op het eiland vroeger enorm verspreid waardoor het moeilijk was om financiële en religieuze zaken te regelen op het eiland. Om dit te verhelpen werden er een heleboel kerken gebouwd in de hoop dat dit de verspreide bevolking zou aansturen om rondom de kerken te gaan wonen. Hoewel dit niet het gewenste resultaat had, zijn er wel (niet boeren) gezinnen geweest die erheen trokken voor de gezelligheid. De ‘dorpjes’ die hierdoor zijn ontstaan zijn toen genoemd naar de heilige aan wie de kerk was toegewijd. 

4. Wie is nou de echte uitvinder van de radio?

Hoewel veel mensen denken dat de radio is uitgevonden door Marconi, toont nieuw onderzoek aan dat dit mogelijk helemaal niet het geval is. De inwoner van Ibiza Julio Cervera Baviera heeft 11 jaar eerder (in 1902) namelijk al een soort radio ontworpen. Het lukte hem om draadloos een menselijke stem over te brengen van Javea, provincie Alicante, naar Ibiza. Daar zit wel 85 kilometers tussen! Door dit te doen bewees hij dat zijn ontworpen systeem werkte. 

Het klopt wel dat Marconi vóór 1902 draadloze telegrafie uitgevonden heeft. Hij bracht hier echter alleen signalen mee over en geen geluiden, terwijl de essentie van de radio vooral is om berichten door middel van geluiden over te brengen. 

5. Verborgen plekjes

Naast de bekende stranden van Ibiza die druk bezocht worden en waar je alles wat je nodig hebt kunt vinden, heeft Ibiza een heleboel onbekende plekjes die misschien nog wel mooier zijn! Een aantal bijzondere en nog minder bekende baaitjes hebben we hier voor je op een rijtje gezet. Zeker de moeite waard om op ontdekking te gaan naar deze geheimen van Ibiza!

Cala Llentrisca

Deze verborgen vissersbaai is super mooi en nog onbekend onder het grote publiek. Het wordt vooral bezocht door duikers en eigenaren van de vissershutten die rond de kust staan. Deze vissershutten zijn vaak van locals die in het weekend gaan vissen en daarna met hun familie aan de kust heerlijke verse vis en andere hapjes eten. 

In de buurt zijn helemaal geen restaurantjes, barretjes of supermarkten, dus als je hier een dag wil genieten is het handig om genoeg eten en drinken mee te nemen! 

Na de wandeling naar de baai toe kun je een heerlijke duik nemen in het felblauwe water en op je handdoekje opdrogen in de heerlijk warme zon. Of je hier nou gaat genieten van een goed boek of de omgeving gaat verkennen, het is de perfecte onontdekte plek! 

locatie 
Cala Llentrisca
Zuid-Ibiza
7,5 km van Sant Josep en 1,5 km van Es Cubells vandaan

Hoe kom je er?
Ga voor de kerk van Es Cubells naar links. Aan het einde van deze wijk is een wachtpost bij de ingang van een woonwijk. Als hier de weg wordt geblokkeerd kun je zeggen dat je naar Cala Llentrisca gaat, dan laten ze je door. Blijf rechtdoor rijden tot de weg in tweeën splitst en houdt daar rechts aan. Aan de rechterkant zal na een tijdje een bordje ‘doodlopende weg’ staan, sla hier af, deze weg in. Na een onverharde helling staat het laatste huis waarachter een pleintje is vanuit waar een pad langs de klif naar de baai loopt. Als je hoogtevrees hebt kan dit een spannend pad zijn om te belopen, maar het uitzicht is het zeker waard!

Na Coloms

Deze geheime grot heeft de bijnaam ‘La Cueva de la Luz’, wat ‘de grot van het licht’ betekent. Het wordt gezien als een natuurlijk zwembad omdat de grot onder water staat door het water dat constant via een tunnel naar binnen en buiten stroomt. Het licht dat de grot binnen schijnt verlicht in de middag al het water, wat een onweerstaanbaar mooi beeld geeft. 

Het is belangrijk om te weten dat je de grot alleen maar uit kunt door onderwater door de tunnel te zwemmen. Hiervoor heb je enorm goede longen, flippers en een duikbril nodig, maar eigenlijk is het alleen voor ervaren duikers veilig om te gaan zwemmen in het betoverende water van de grot. Helaas! 

De wandeling naar de grot toe is echter alleen al de moeite waard. Het duurt zo’n 1,5 uur om er te komen, als je in één keer goed loopt in ieder geval. Er zijn namelijk geen bordjes die naar de grot wijzen en de afdaling is behoorlijk uitdagend. De weg terug zal dan ook nog een stuk langer duren. 

Het is een onbekende plek omdat het noorden van Ibiza, waar ‘Na Coloms’ ligt, bijna ontoegankelijk is, zowel over land als over zee. Dit komt door de ongelofelijk mooie maar onvoorspelbare natuur daar.

Locatie 
Na Coloms
Noord-ibiza 
Ten noorden van Sant Mateu d’Aubarac, voorbij Cala Aubarca

Cala d’Alberca

Dit verborgen stuk kustlijn in het noordwesten van Ibiza is een pareltje. Doordat er vroeger een aantal aardverschuivingen zijn geweest is er weinig strand meer over, maar je kunt er op de rotsen nog heerlijk zonnen en een frisse duik nemen in de zee. 

Het zeewater bij Cala d’Albarca is super helder blauw en het landschap heel bijzonder. Er zijn enorme kliffen, grotten en kleine eilandjes die je kunt ontdekken. Ook is er een natuurlijke brug (Cala Aubarca) die is ontstaan door de golven van de zee die constant tegen de rotsen aan slaan. 

Naast de grijze kliffen en grotten zijn er veel dennenbomen in de omgeving. Hierdoor kun je hier bijzondere vogelsoorten tegenkomen, zoals de eleona-valk die vanuit Madagaskar hierheen gevlogen is. 

Locatie
Cala d’Albarca
Noordwest Ibiza in Sant Antoni de Portmany
14 km van San Antoni en 3,5 km van San Mateu vandaan

Hoe kom je er?
Ga bij de kerk van San Mateu links. Na een tijdje zie je rechts een huis met daarbij een onverharde weg. Volg deze tot je uitkomt op een klein zandpad. Laat hier de auto staan en volg het pad naar de baai wat zo’n 30 tot 45 minuten zal duren. 

Tips wanneer je verborgen plekjes gaat bezoeken

  • Neem genoeg water, eten en zonnebrandcrème mee!
  • Neem altijd een EHBO-kit mee, er zijn waarschijnlijk weinig mensen om je heen die je zouden kunnen helpen als er iets mis gaat.
  • Ga altijd met iemand op pad of vertel anderen waar je heen gaat als je zelf op avontuur gaat. 

Hoef jij niet perse de geheimen van Ibiza te kennen, maar ga je liever naar de populaire plekjes? Wij hebben de hotspots op Ibiza voor je opgezocht!