Het archeologisch museum van Ibiza en het eiland Formentera bevindt zich op twee plekken, namelijk in de Dalt Vila en de andere bij de Puig des Molins (oftewel de heuvel van de windmolens). Bekijk hier onder andere een van de best bewaard gebleven begraafplaats ter wereld met zijn ondergrondse graftombes. Lees hier meer over Museo Arqueológico y Necropolis del Puig des Molins.

Let op: dit museum is momenteel gesloten voor renovatiewerkzaamheden.

Museum in Dalt Vila

Het Archeologische museum is een instelling die de overblijfselen van het verleden van Ibiza en Formentera behoudt, onderzoekt en vertoont. Dit museum is gevestigd in het oude gedeelte van de stad, ook wel Dalt Vila genoemd. Het museum werd opgericht in 1907. Het is gevestigd in meerdere gebouwen, waarvan de ingang de belangrijkste is. Dit is een oude kapel en een gebouw dat eerst functioneerde als stadhuis tot 1831 en daarvoor een hoofdkwartier van de universiteit was. De zeer grote collectie voorwerpen is afkomstig uit verschillende periodes: Prehistorie, Fenicische kolonisatie, Punische periode, Romeinse en Islamitische perioden, tot de Catalaanse verovering in 1235. Elke periode heeft zijn eigen kamer(s). Je kunt hier sieraden, munten en gereedschappen bewonderen uit deze verschillende periodes.

Openingstijden
1 oktober – 31 maart:
Dinsdag tot en met zondag: 9:30 – 15:00
Maandagen en feestdagen gesloten

1 april – 30 september
Dinsdag tot zondag: 10:00 – 14:00 & 18:00 – 20:00
Maandagen en feestdagen gesloten.

Prijs
Regulier ticket: € 2,40
Mindervaliden: € 1,20
Studenten, met een studentenkaart bij zich, hebben gratis toegang.

Locatie
Plaça de la Catedral – Dalt Vila
Eivissa
Website

Meseum del Puig des Molins

Hier ligt een van de best bewaarde begraafplaatsen en deze bevat meer dan 3000 graven. Puig de Vila werd opgericht in de zevende eeuw door de Feniciërs die gewend waren om de overledenen te begraven in de buurt van het dorp. Zo werd Puig de Vila (waar de mensen leefden) de stad van de levenden en werd Puig des Molins ook wel de necropolis genoemd (de stad van de doden). Een van de belangrijkste voorwerpen van de collectie is het beeld van de godin ‘Tanit’. Naast de velen graven die je op del Puig des Molins vindt, zie je ook verschillende bomen met een bepaalde oudheid, ze zijn namelijk wel meer dan 400 jaar oud zijn. De begraafplaats werd gebruikt tot ongeveer 700 jaar na Christus.

Naast de begraafplaats staat het Archeologisch Museum van Puig des Molins, een uitbreiding van het museum in Dalt Vila. In dit museum van Puig des Molins staat het al eerder genoemde pronkstuk: de buste van godin Tanit. Je kunt een replica kopen van dit beeld in Museu arqueológic D’Eivissa. Prijs? € 220!

Openingstijden
1 oktober – 31 maart:
Dinsdag tot en met zaterdag: 9:30 – 15:00
Zondag: 10:00 – 14:00
Maandagen en feestdagen gesloten

1 april – 30 september
Dinsdag tot en met zaterdag: 10:00 – 14:00 & 18:30 – 21:00
Zondag: 10:00 – 14:00
Maandagen en feestdagen gesloten.

Prijs
Regulier ticket: € 2,40
Mindervaliden: € 1,20
Studenten, met een studentenkaart bij zich, hebben gratis toegang.

Locatie
Via Romana 31,
07800 Eivissa (Ibiza-stad)
Website

Tips

– Wil jij een korte impressie van het archeologische museum? Klik dan hier voor een kort filmpje!