De zon in de zee zien zakken…dat kan op Ibiza. Alleen dan is de vraag of je voor één van de meest bekende plekken kiest of juist liever een nog minder bekend baaitje of strand opzoekt. Hieronder vind je een overzicht van verschillende plekken op Ibiza waar je een magische zonsondergang kan meemaken

San Antonio

Één van de meest bekende plekken op Ibiza om de zonsondergang te bekijken, is in San Antonio bij Cafe del mar. Cafe del mar opende haar deuren op 20 juni 1980 en werd bekend met het concept: muziek en een drankje tijdens de zonsondergang. Uiteindelijk werd de muziek enorm populair en werden er vele cd’s met Chill out muziek over de hele wereld verkocht.

Je bent niet alleen…
Doordat het al jaren een bekende spot is voor het bekijken van de zonsondergang is het handig om in gedachte te houden dat je zeker niet de enige zal zijn. Als je graag een mooi tafeltje bij één van de cafés wil bemachtigen, dan is het een aanrader om op tijd (bijvoorbeeld 1,5 uur) voor zonsondergang al ergens een plek uit te zoeken.

Café del Mar en meer
Bij Café del Mar is vaak de buitenste rand (aan de rand van de zee) gereserveerd. Vaak is het bij die tafels de bedoeling dat je minimaal 25 euro besteedt als je daar wil zitten. Het is niet goedkoop, maar misschien een leuke ervaring, voor een glas wijn betaal je namelijk € 6, voor frisdrank € 5 en voor een cocktail € 10. Mocht je zin in een borrelhapje hebben, dan zijn de nachos zeker een aanrader en ook om een hapje te eten kan je hier terecht. Naast Café del Mar zijn er ook verschillende andere cafés, waaronder:

Café Mambo met regelmatig live muziek en dj’s
Kama Sushi voor lekkere sushi en cocktails.
Restaurant & Terras La Torre Ibiza voor een lekker (en rustig) hapje eten en een prachtige zonsondergang.

TIP! In onze Idyllisch Ibiza reisgids vind je voor alle delen van Ibiza, dus ook het westen, een dagindeling uitgewerkt. Niet meer nadenken en gewoon de route volgen. Daarmee kom je op mooie plekken om te lunchen en te dineren en tips wat je rondom San Antonio kunt doen. Perfect voor wanneer je het meeste uit je reis naar Ibiza wilt halen!

Cala de Bou

Enkele meters van San Antonio is Cala de Bou gelegen. Cala de Bou is vooral bekend door bar/restaurant Kumharas. Kumharas is ontworpen door de kunstenaar ‘Sola y Miguel’ (eigenaar en ontwerper) die in samenwerking met het hippie collectief deze multiculturele plek heeft opgezet.

Drankjes, hapjes, shishas & workshops
Bij Kumharas kun je terecht voor een mooie zonsondergang met relaxte alternatieve muziek of dj’ss op de achtergrond. Verder worden er regelmatig Jamaicaanse barbecue’s georganiseerd en verschillende workshops zoals percussie, capoeira, Afrikaanse dans, maar ook kinderworkshops. Er is een hippie marktje en je kan hier ook lekker een hapje eten. Gerechten komen uit de wereldkeuken en verder bieden ze een variatie aan cocktails, verse sapjes en ook shisha’s (waterpijpen) zijn aanwezig.

Hele dag relaxen
Aangezien Kumharas al vanaf 11.00 uur open is, kun je er de hele dag terecht voor lekker eten en drinken, leuke activiteiten of om heerlijk te relaxen. Je krijgt hier echt een beetje het hippie gevoel uit de jaren ’80 uit India en dat in combinatie met een mooie zonsondergang en relaxte muziek maakt het zeker een aanrader om een kijkje te nemen.

Cala Comte & Cala Conta

Prachtige kleine strandjes met sprankelend turquoise water en aan de horizon het rotseilandje “Sílla d’es Bosc”. Cala Conta kan in de zomermaanden druk bezocht worden, maar Cala Comte is over het algemeen rustiger.

Lekker lunchen
Grenzend aan het strandje van Cala Conta kun je bij Sunset Ashram terecht voor een drankje, maar ook voor een lekkere lunch. Verrassende salades, maar ook diverse kleine voorgerechtjes en voor de liefhebbers vis en vlees gerechten. Handig om te weten is dat je vooraf op de website al even op de menukaart kan kijken (inclusief de prijzen) of de gerechten/prijzen je aanspreken. Verder is er een winkeltje en zijn er dj’s.

Idyllische baai
Spectaculair uitzicht, schitterend water en alleen het geluid van krekels hoor je om je heen. Het rots/strandje van Cala Comte is niet officieel een nudistenstrand, maar vaak tref je hier wel enkele nudisten. Nudistenstrand of niet, in ieder geval echt de moeite waard om een kijkje te nemen.

Cala Salada

Op 4 kilometer van San Antonio, tussen sa Foradada en Cala Lloser (vlakbij de urbanisatie sa Galera) is de idyllische baai Cala Salada gelegen. Goudkleurig zand, super helder water en omringd door dennenbomen en er is één restaurant. Mocht je graag nog een ander strand willen bekijken dan kan je via een steil houten trappetje langs de rotsen doorlopen naar Cala Saladeta. Langs Cala Saladeta staan verschillende kleine vissershutjes. Onderweg kom je dan ook nog een aantal kleine strandjes tegen waar je echt (bijna) helemaal alleen van het strand kunt genieten.

Playa de Benirràs

Een zonsondergang met hippiesfeer, kristalhelder water en veel natuur in de omgeving kan je vinden op Playa de Benirrás. Cala Benirràs is een mooie kleine baai, omringd door bos en op zo’n 9 kilometer van Sant Joan gelegen. Het strand is maar 140 meter lang en zo’n 30 meter breed en daardoor een knusse plek. Op het strand vind je verschillende chiringuitos (kleine strandtentjes), waar je kunt genieten van een drankje.

Fiesta de Tambores
Dit strand is vooral bekend vanwege het ‘Fiesta de tambores’, oftewel het trommelfeest dat elke zondag tijdens zonsondergang plaatsvindt. Verder heb je een mooi uitzicht op een klein eilandje, namelijk Cap Bernat.

Handig om te weten
Playa de Benirràs is inmiddels ook door de toeristen ontdekt en daardoor kan het er enorm druk zijn. De enige manier om er te komen, is met de auto (of scooter). Handig is dan om vanaf San Miguel (is op zo’n 7 kilometer gelegen) de bewegwijzering te volgen. Om een mooie spot in het zand of bij een chiringuito te vinden en niet al te lang naar een parkeerplek te hoeven zoeken, is het zeker een aanrader om ruim op tijd te komen.

Tips

• Als je van plan bent om de zonsondergang te bekijken op een bepaalde plaats, check dan van tevoren even hoe laat de zon ondergaat. Zo voorkom je dat je net de laat aankomt.
• Aan de westkant van het eiland kan je de zon onder zien gaan in de zee. Daarom is het handig dat als je de zonsondergang graag wil zien, je ervoor zorgt dat je aan de westkant van het eiland bent rondom het tijdstip dat de zon ondergaat.
• Lekker low budget naar Ibiza en toch graag een zonsondergang meemaken in San Antonio, maar met de lounge muziek van Café del Mar? Naast Café del Mar liggen rotsen en daar kun je een mooi plekje uitzoeken en je eigen drankjes en hapjes meenemen.
• Graag de zonsondergang vanaf je eigen paradijselijke strand willen bekijken? Er zijn veel baaitjes en stranden die je alleen kan bereiken per boot. Als je met de boot een mooi strandje uitzoekt, kan je daar de hele middag lekker vertoeven en alleen of met familie en vrienden genieten van een prachtige zonsondergang.