Ibiza kennen we natuurlijk van de azuur blauwe zee, hippie scene en de heftige party’s. Echter, Ibiza is meer, dat weet de Ibiza liefhebber al lang. In Ibiza worden kunstenaars geïnspireerd terwijl gezinnen hier genieten van elkaars gezelschap. Ibiza is een eiland dat alles heeft, zo ook een uitgebreid scala aan culinaire hoogstandjes. Dit laatste is wellicht wat minder bekend. Daarom besteden we op deze pagina aandacht aan de smaakvolle lokale producten die terug te vinden zijn op dit veelzijdige eiland.

Vis

Het meest voor de hand liggende product dat hier vers verkrijgbaar is, zijn natuurlijk vis en schaaldieren. Ibiza is, zoals iedereen natuurlijk weet, een eiland. Van oudsher wordt hier dan ook gevist. De eeuwenlange visnijverheid heeft ervoor gezorgd dat Ibiza smaakvolle vis –en schaaldiergerechten kent. Een bekend gerecht op dit eiland is: Arroz a la marinera. Rijst met visboullion. Het gerecht bestaat uit vis, doorgebakken uitjes met knoflook, kruiden en tomaat. Een smaakvol gerecht maar niet voor iedere fijnproever weggelegd. Een ander gerecht dat hier veel gegeten wordt en zeker het proberen waard is, zijn gegrilde verse gamba’s besprenkeld met pure olijfolie. Verder zul je verschillende soorten vis – en schaaldierpaella, kreeft en rog met stokbrood terug vinden op de menukaart.

Het witte goud

Hier bedoelen we het zout mee dat in Ibiza vervaardigd wordt. De Romeinen die hier in het verleden voet aan wal zetten, wisten het al, dit is speciaal zout. De smaak kenmerkt zich, doordat het wat milder is. Het is een grove zoutkorrel, dat aan elk gerecht een vleugje Ibiza geeft. Want, wanneer je eenmaal dit zout hebt geproefd dan herkennen jouw smaakpapillen het verschil direct!
Het groffe zeezout komt uit het zuiden van Ibiza, Ses Salines. Deze ‘zoutlaaglanden’ zijn in 1991 uitgeroepen tot beschermd natuurgebied.

Mediterrane lokale producten

Lokale producten zijn er genoeg in Ibiza. Veel producten worden op het eiland zelf gemaakt. De bekendste lokale producen zijn de ‘vino’s’, Hierbas Ibicencas, geitenkaas, olijfolie en amandelen. De productie van ‘vino’, bij ons beter bekend als wijn heeft een lange tijd in zwaar weer gezeten. Dit kwam door een uitbraak van druifluis. Desalniettemin is de productie van smaakvolle wijnen nooit stil komen te liggen. Biologische wijn is ook in overvloed tevinden. Je kunt deze herkennen aan de aanduiding; Vi de la Terra.

Biologisch en ecologisch

Het eiland kent een grote variëteit aan ecologische en biologische producten. Je kunt op de lokale marktjes verse producten kopen en ook zijn er restaurants, finca’s en supermarkten die jou voorzien van eerlijke producten. Je kunt hierbij denken aan biologische kazen, olijfolie, vlees, vers gevangen vis en honing. Voor een 100% natuurlijk en homemade ijsje kun je ook op Ibiza terecht.

Hierbas Ibicencas

Wanneer je op Ibiza bent zul je deze kruiden likeur tegenkomen. De geur en smaak kan je wellicht doen denken aan het Griekse drankje Ouzo. Dit komt, omdat dit kruidige likeurtje ook de typische smaak van anijs in zich heeft. Toch zul je ook zeker het verschil proeven. Behalve anijs zitten er namelijk nog andere specerijen in verwerkt. Dit kunnen onder andere tijm, venkel of rozemarijn zijn. De makers van dit sterke drankje hebben als taak de kruiden dusdanig te combineren dat de smaken naast elkaar staan en niet dat een enkele kruid de boventoon voert. Toch zul je, wanneer je je vaker tegoed doet aan hierbas Ibicencas, verschil in aroma proeven. Terug in Holanda en kan je dat Ibiza uit een glaasje niet missen? Kijk hier waar je terecht kan voor je Mari Mayans Hierbas Ibicencas.

Oli d’e

Als je op Ibiza bent zal je ongetwijfeld ook van die mooie olijfbomen tegenkomen. Deze staan niet alleen in het wild, er zijn ook een aantal olijfboeren op Ibiza die hun olijfolie maken in één van de twee moderne oliemolens die op het eiland staan. In deze molens wordt extra vergine olijfolie gemaakt van kwalitatief hoogwaardige kwaliteit. Om de kwaliteit en uniekheid van deze olieën te waarborgen hebben zij in samenwerking met de lokale overheid een waarborgkeurmerk in het leven geroepen, Oli d’e wat staat voor Oli de Eivissa. Traditioneel geproduceerde olijfolie uit Ibiza dus. Omdat de omgeving een rol speel en er in de olieën vaak ook ingrediënten worden gebruikt die alleen op Ibiza groeien heeft het natuurlijk weer een eigen smaak. Dus kijk bij vliegvelden of kleine winkeltjes of je een fles met het keurmerk Oli d’e ziet en haal wat Ibiza in je huis!

Uiteten

In Ibiza kun je in luxe en stijl dineren maar je kunt ook kiezen voor knus en puur. Laat je bijvoorbeeld verassen door dit pittoreske restaurantje Paloma Ibiza. Alles wat er geserveerd wordt, is biologisch en met liefde bereid door een van oorsprong Toscaanse dame. De producten zijn zorgvuldig uitgekozen. Alles wat op de kaart staat zijn lokale en onbewerkte producten.

In Ibiza kun je ook in de supermarkt terecht voor kwalitatief goede, ‘groene’, diervriendelijke en lokale producten, bijvoorbeeld bij Bio Organic Supermercado.