Ibiza staat ook wel bekend als vrijheid onder de zon. Je kunt er uitgebreid feesten tot de zon opkomt in één van de vele nachtclubs, cultuur snuiven in Dalt Vila óf helemaal tot rust komen in de prachtige natuur. Want naast feestparadijs staat Ibiza ook bekend als precies het tegenovergestelde; namelijk een spiritueel, rustgevend bedevaartsoord. Met spiritualiteit wordt ook wel het bewustzijn bedoeld; de menselijke ziel in relatie tot een hogere werkelijkheid.

Vrijheid onder de zon

Ibiza is vanwege haar vele mogelijkheden een veelzijdig eiland. Het is dan ook niet verrassend dat veel mensen die een bezoek brengen aan Ibiza de spirituele kant van het eiland meemaken. Ibiza is voor zowel toeristen als inwoners een inspirerend, spiritueel en ontspannen eiland. De prachtige natuur, de hippies, het hedonisme, de vrijheid en de magische kracht rondom de rots Es Vedra trekt spirituele zielen aan. Daarom wordt Ibiza ook wel gezien als de perfecte plek voor retreats, waarbij lichaam en geest tot rust komen tijdens een bezoekje aan het eiland.

Spirituele plekken

Zeker niet over te slaan tijdens een spirituele reis naar Ibiza: een bezoekje aan Es Vedra, een klein rotseiland waarvan gezegd wordt dat het een magische kracht uitstraalt. Vanaf het strand van Cala d’Hort heb je een schitterend uitzicht op dit mystieke eiland voor de kust van Ibiza, en je kunt er zelfs per boot naartoe. Veel hippies brengen zonsondergang graag door met uitzicht op dit eiland.

Ook de grot Cova des Culleram is een spirituele plek op Ibiza. Dit is namelijk de grot van de godin van de onderwereld, Tanit. De grot is naar schatting meer dan tweeduizend jaar oud. Makkelijk te bereiken is de grot zeker niet, maar wel een spectaculaire beleving wanneer eenmaal bereikt. In de grot zijn eeuwenoude muurschilderingen en een altaar voor de godin Tanit te bewonderen.

Hippie vibes

Op Ibiza beleef je nog steeds ‘hippie vibes’. Vanaf de jaren zestig trokken veel vrije zielen en alternatieve reizigers naar het eiland die hier een eigen sfeer creëerden. Ook zijn er Arabische invloeden terug te vinden op Ibiza. De wereldreizigers die vanaf de jaren 60 naar Ibiza trokken waren vaak al eens in aanraking gekomen met Oosterse meesters en hun alternatieve geneeswijzen, en besloten deze kennis door te geven. Het is dan ook niet gek dat spirituele en holistische therapieën, zoals yoga, meditatie, Thai-Chi, massage en healing sindsdien steeds populairder zijn geworden op Ibiza.

Lichaam en geest

Deze nieuwe bewoners van Ibiza besteedden veel aandacht aan lichaam en geest. Dit deden ze door het uiten van emoties in de vorm van dans, theater, muziek maken en zang. Daarnaast richtten ze zich op de helende werking van alternatieve Oosterse geneeswijzen zoals meditatie en massage.

Op basis van deze activiteiten organiseerden zij verschillende workshops voor deelnemers waarbij lichaam, ziel en geest centraal stonden. Het doel was om emotionele blokkades uit het verleden via een spirituele benadering aan te pakken en los te laten, zodat men vredig verder kon leven in het ‘nu’.

Van dance naar retreat

Het imago van Ibiza lijkt in de jaren misschien flink veranderd van hippie-chic naar danceparadijs, maar eigenlijk hebben beide kanten van het eiland verrassend veel met elkaar te maken. Waar de één innerlijke rust vindt tijdens een retreat op Ibiza, vindt de ander ontspanning door juist helemaal los te gaan tijdens één van de vele feesten. Hoewel het massatoerisme zich nog steeds vooral concentreert rondom Ibiza-Stad en Sant Antoni, neemt het spirituele toerisme naar rustigere plaatsen op Ibiza steeds vaker toe. Vakantiegangers willen de relaxte, inspirerende sfeer van Ibiza proeven door zich te mengen tussen de hippies en kunstenaars van het eiland.

Mystieke sfeer

Er zijn meerdere mogelijkheden om invulling te geven aan een spirituele reis naar Ibiza. Zo worden georganiseerde groepsreizen georganiseerd maar kun je er ook voor kiezen om ‘slechts ’enkele yoga- en meditatiesessies mee te pakken. Vaak blijft er dan nog genoeg tijd over om het eiland te ontdekken en uitstapjes te maken, zoals naar één van de hippiemarkten waar je de typische eilandsfeer vaak ook zult ervaren.