San José (Sant Josep de Sa Talaia) is de grootste gemeente van Ibiza en ligt op en tussen de heuvels in het zuidwesten van het eiland. De gemeente telt ruim 20.000 inwoners verspreid over vijf dorpen. Het dankt de naam aan Sa Talaia, de hoogste berg van Ibiza. Op het hoogste punt is de berg 475 meter en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht. De sportievelingen kunnen de berg te voet beklimmen. Dit is een relatief eenvoudige klim, maar daarentegen kun je de top ook met de auto bereiken.

Leuk om te weten

Belangrijke en bijzondere bezienswaardigheden zijn de middeleeuwse kerken van onder andere de dorpjes Sant Jordi de ses Salines, San José (het gelijknamige dorpje in de gemeente) en Sant Agusté des Vedrà (San Augustin). Deze kerken zijn gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw. Daarnaast vind je op het meest zuidelijke puntje één van de piratentorens van het eiland. Deze uitkijktoren uit de 16e eeuw staat bij het strand Las Salinas.

Een prachtig eiland voor de kust is Es Vedra, de op twee na meest magnetische plek op de wereld. Daarnaast kun je, vooral bij helder weer, Formentera zien. Dit paradijselijke eiland wordt ook wel liefkozend het kleine zusje van Ibiza genoemd.

De dorpjes op een rij

In de gemeente vind je vijf dorpjes. Dit zijn San José, Sant Jordi de ses Salines, Es Cubells, Sant Francesc de s’Estany en Sant Agusté des Vedrà. Wat kun je in welk dorpje vinden?

San José

Het gelijknamige dorp is mooi, traditioneel en je kunt er heerlijk ontspannen. Er valt weinig spectaculairs over te vertellen en dat is juist het aantrekkelijke. In het charmante dorpje vind je onder andere winkels, restaurants en een prachtige kerk. In het centrum vind je tegenover de kerk de oudste olijvenboom van San José. Als je op zoek bent naar souvenirs dan kun je in dit dorpje ongetwijfeld slagen. Traditioneel aardewerk gemaakt in een oude pottenbakkerij, prachtige doeken, maar ook heerlijke wijn van een wijngaard op het eiland. Je kunt het hier allemaal vinden!

Op zoek naar een sfeervol terras in San José met kans op live muziek? Bij Raco Ibiza kun je in de grote zomertuin omringd door bijzondere planten een drankje drinken. Raco Verd betekent groene hoek in het Catalaans. Je vindt het dan ook op de hoek van de straat richting Es Cubells in het centrum van San José. Buiten het zomerseizoen, van oktober tot en met april, is het buitenterras helaas vaak gesloten. Je kunt hier dan op donderdag, vrijdag en zaterdag binnen een drankje drinken.

Locatie
Plaza de la Iglesia
07830 Sant Josep de sa Talaia
Website

Openingstijden
Zomermaanden maandag t/m zaterdag: 10.00–3.00 uur
Buiten de zomermaanden donderdag t/m zaterdag: 18.00-2.00 uur

Es Cubells

Eén van de kleinste dorpjes van het eiland is Es Cubells. Vanaf hier kun je het magnetische eiland Es Vedra bereiken.

Sant Francesc de s’Estany

Dit dorpje met slechts net iets meer dan 1000 inwoners ligt vlakbij het vliegveld van Ibiza. Sant Francesc de s’Estany ligt tevens vlakbij de bijzondere zoutvelden: Ses salines.

Meer leuke feitjes en tips over Sant Jordi de ses Salines, Sant Agusté des Vedrà en Es Cubells lees je op deze pagina.

Tip
Neem de tijd om de baaitjes in het zuidwesten van het eiland te ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld het schattige met rotsen omgeven Cala Vadella of het heldere water van Sa Caleta. En zo zijn er nog veel en veel meer mooie strandjes!