Het meest vruchtbare stuk grond van Ibiza vind je ten oosten van Ibiza Stad. Dit moerassige gebied werd vroeger gebruikt voor de landbouw en voorzag bijna heel Ibiza stad van groente en fruit. Het meest bijzondere aan dit stuk land is dat er niet één landbouwsysteem of moerasgebied overeenkomt met Ses Feixes. Es único en su clase (one of a kind)! 

De cijfertjes

Ses Feixes is vroeger aangelegd door de Moren en is een gebied van zo’n 600.000 vierkante meter. Het is opgedeeld in maarliefst 164 feixes (stukken land) met daartussen irrigatiekanalen van 1 meter diep bij 3 meter breed. Het bestaat uit 2 delen: in het westen een deel van 306.000 vierkante meter met 84 feixes en in het oosten een deel van 307.000 vierkante meters met 62 feixes. De feixes zijn altijd rechthoekig en zijn tussen 15 en 35 meter wijd en 70 tot 80 meter lang. 

Water door Ses Feixes

Tussen al die feixes door stroomt water om het land vochtig te houden. Dat water komt vanuit de bergen en is dus vooral zoetwater, maar doordat het zo dicht bij zee ligt is het op sommige plekken vermengd met zout water. Je ziet dat er andere planten groeien waar het land gevoed wordt met semi-zout water dan waar het gevoed wordt met zoet water. Toen het land nog gebruikt werd voor landbouw was het super belangrijk om de waterpeil goed in stand te houden. Om dit te doen waren er poorten die open gingen wanneer het water dreigde te overstromen en dicht gingen wanneer het heel droog was. Het overtollige water werd via ondergrondse kanalen, genaamd ‘fibles’, weggevoerd naar zee. 

Op sommige dagen tijdens hoogwater en met wind uit het oosten kwam het zoute zeewater nog wel eens bij de feixes. Hierdoor beschadigde het land en de gewassen erop. De poorten konden dan wel dicht, maar dit loste niet alles op. Door regen en natuurlijke reiniging moest het land dan weer rein worden.

En nu?

Momenteel wordt het niet meer gebruikt als landbouwgrond. Toen het toerisme op Ibiza groeide werd Ses Feixes verlaten, is er infrastructuur doorheen gekomen en is zelfs een deel gebruikt als ondergrond voor appartementen voor toeristen. Toch is Ses Feixes nog steeds een mooi natuurgebied. Je kunt hier prachtig rondlopen door de bijzondere natuur. 

Wanneer je door Ses Feixes loopt zie je een heleboel witte toegangspoorten met oorspronkelijk houten deuren. Deze ‘portals de feixa’ geven je toegang tot één feixa. Voordat je dat kunt betreden loop je langs een grote houten poort. Deze is, net als de feixes uniek en vind je nergens anders dan op Ibiza. 

Ses Feixes dierenparadijs

Omdat het zo’n vochtig gebied is is Ses Feixes de ideale plek voor muggen om zich voort te planten. We raden daarom aan om muggenspray mee te nemen om niet lek gestoken te worden! 

Muggen zijn niet de enige soort dieren die hier rondvliegen. Ses Feixes is een belangrijke migratie plek voor tropische vogels. Het hele jaar door kun je hier dus heel leuk vogelspotten, want in maart zijn er compleet andere vogels dan in augustus! Naast vogels zijn er nog andere bijzondere dieren te vinden, zoals de zeldzame Pitiusa hagedis en vleermuizen.

Tips!

  • Neem anti-muggenspray mee!
  • Neem je verrekijker en camera mee als je de vogels wil spotten.
  • Trek comfortabele schoenen aan die vies mogen worden. Het is moerasgebied, dus witte sneakers zijn bruin als je terug komt!

Liever naar een ander natuurgebied? Neem een kijkje op onze pagina met de mooiste natuurgebieden van Ibiza!