Dat Ibiza meer te bieden heeft dan enkel zon, strand en een bruisend nachtleven, dat is ondertussen toch al duidelijk. Vanaf het moment dat je een voet zet op het eiland, kan je de cultuur van Ibiza opsnuiven. Van ongelooflijk ambachtswerk zoals leren schoenen en tassen, kantwerk, keramiek werk tot de traditionele dansen van de Balearen. Laat je verrassen door de eindeloze talenten van het adembenemende eiland.

De populaire Adilib Moda

De ‘Adilib Moda’ is de toeristische trekpleister van Ibiza, gaat vele jaren terug en is één van de belangrijkste indrustrieën en economische belangen van het eiland.

Het begon allemaal rond het jaar 1970 met gedetailleerd kantwerk, de natuurlijke textielen en het borduurwerk. Het meest typerende van de modestijl is de grote invloed van de hippiebeweging. Nog enkele belangrijke herkenningspunten zijn de witte kleuren en lichte stoffen die de natuurlijke beweging van het lichaam begeleiden. Het grootste doel van de kledingstijl is dat de vrouwen zich met meer elegantie, gemak en vrijheid kunnen kleden.

De hippiestijl zal nooit sterven

Een witte linnen jurk of lange rok dat waait in de heerlijke wind en een kleurrijk veertje of bloem in je haren, klinkt heel modieus toch? Wel op Ibiza zal je in de oneindige shops deze mode vinden omdat het de echte Ibiza mode is. De boho kleding stijl komt voort uit de geweldige hippie invloeden die al 40 jaar terug gaan. Ook de relaxte sfeer van Ibiza komt vooral terug in de kleding en juwelen. Je kan genieten van prachtige stoffen, lichte kleuren en super leuke details. Enkele geliefde merken zijn Ibiza Boheme, Bohostyle en Coco Riko.

Het is een kledingstijl die vandaag de dag nog steeds heel populair is. Zowel op Ibiza als op Formentera worden regelmatig fashionshows ‘Pasarelas de Moda Adlib’ georganiseerd waar de Adilib mode geshowd wordt. Ook de unieke juwelen die op Ibiza worden gecreeërd zijn heel populair. Deze bevatten ook hippie invloeden zoals lichte, pastel – en aardekleuren met kleurrijke veertjes en peacetekens.

Dus combineer een luchtig shirt met een fleurige short en een mooie bikini eronder voor jouw perfecte strand outfit op Ibiza!

Hoog kwaliteitsleer

Die prachtige bohemische laarzen en tassen zijn handgemaakt met authentiek en hoge kwaliteitsleer uit Ibiza, dat een unieke en vintage look geeft aan de laarzen, sandalen, riemen en tassen. Door de unieke stoffen zijn de schoenen heel soepel, gemakkelijk en vooral heel stylish om te dragen.

Twijfel dus tijdens je verblijf op het mooie Ibiza vooral niet om stijl- en kwaliteitsvolle schoenen of een tas te kopen waar je jarenlang plezier aan zal beleven.

Keramiek

Ben je een liefhebber van keramiek? Dan ben je op Ibiza op de juiste plek. Er zijn tal van traditionele winkeltjes waar ze keramiek verkopen die nog steeds op de traditionele wijize wordt gemaakt.

In het kasteel van het stadscentrum van het eiland werd een kamer ontdekt die vol stond met aardewerk, wapens en andere vondsten die dagelijks gebruikt werden in de 13e eeuw op Ibiza. De traditie van het mooie aardewerk werd voortgezet en is vandaag de dag nog steeds populair.

Het dorpje ‘Santa Rafel’ is de belangrijkste plek voor aardewerk. Je vindt er een breed aanbod aan traditionele shops, kleine kunstgalerijen en een keramiek musea.

Muziekinstrumenten

Grote houten castagnetten, trommel, fluiten en het typische blaasinstrument ‘Xeremia’ zijn enkele van de traditionele muziekinstrumenten van de Balearische folklore. Deze instrumenten worden vooral bespeeld op lokale feestdagen en traditionele feesten met volksdansen en -liedjes.

Alle muziekinstrumenten worden met de hand gemaakt met lokale materialen. De populairste van de instrumenten met hun kenmerkend en scherp geluid zijn de Xeremias. Ze zijn familie van de doedelzak en hebben diepe roots in de Balearische cultuur. Tijdens het bespelen van de Balearische doedelzak wordt de muzikant begeleid door een mede-muzikant die een smalle fluit bespeelt.

De traditionele dans

Zoals hierboven al werd vermeld, is het een traditie op Ibiza om de traditionele volksdansen te dansen tijdens dorpsfeesten en op patronale feestdagen. De ‘Ball Pagès’ is een primitieve Ibiceense dans en wordt door zowel mannen als vrouwen gedanst. De dans wordt al duizenden jaren gedanst op het eiland en is een heel unieke dans vergeleken met andere Mediterrane en Balearische tradities.

De dansers dragen traditionele, kleurrijke kleding en juwelen die al sinds het bestaan van de volkdans gedragen worden door de inwoners van Ibiza.

Zout

Wist je dat de bijna uitgestorven zeegrasvelden in het water van Las Salinas tot Unesco Werelderfgoed werden verklaard? ‘Parc natural de ses Salines d’Eivissa’ is een oceanisch natuurreservaat vlak bij het vliegveld van Ibiza. Het natuurreservaat is ook populair omwille van de hoge zoutproductie en is dan ook één van de belangrijkste plekken op het eiland waar zout wordt gewonnen.

Het heerlijke ‘Sal de Ibiza’ is een spectaculair tafelzout van hoge kwaliteit en is een geliefd zoutproduct bij inwoners en toeristen. Het tafelzout is 100 % natuurlijk omdat er niets wordt bijgevoegd of weggenomen waardoor haar 80 vitale mineralen worden behouden. Het zout heeft enkel een stralende zon, stenen maalmolens en een heerlijke zeebries nodig.

Tip:
Waar kan je getuigen zijn van deze unieke volksdansen tijdens de zomermaanden?

– Elke donderdag in Sant Miquel om 18 u op het kerkplein
– Elke vrijdag in Dalt Vila (Eivissa) om 21.30 in het monument van Sant Pere
– Tijdens patronale feestdagen