Gezellige feestjes, voetjes in het zand, warme avonden… Dit is toch een heerlijk zomers gevoel? Voor de meesten is dit het meest favoriete seizoen. Lekker lang tafelen ’s avonds, nog even een terrasje pakken na werk of in de weekenden naar het strand. De Spanjaarden zijn er zelfs zo dol op dat er een feest bestaat om de zomer in te luiden. Dat wordt gevierd tijdens ‘San Juan’.

Oorsprong

‘La Víspera de San Juan’ of ‘Noche de San Juan’ is een christelijk feest met oorsprong bij de Heiden. In Spanje staat het feest voornamelijk bekend als ‘San Juan’. Met brandend vuur wordt het begin van de zomer gevierd. Het voornaamste ritueel is dus vuur. Het doel van dit ritueel is om meer ‘kracht’ te geven aan de zon, die vanaf dat moment steeds zwakker wordt.

Ook heeft het vuur een “zuiverende” functie bij de omstanders van vuurtjes. San Juan wordt in grote delen van Europa gevierd, maar voornamelijk in Spanje, Portugal en Scandinavië. Landen in Latijns-Amerika vieren ook San Juan, bijvoorbeeld in Bolivia, Chili en Ecuador.

Wat?

Zoals je misschien al hebt begrepen, worden er tijdens San Juan vooral vuurtjes gestoken. Dit gebeurt soms op het strand, soms in de straten. Een element dat bijna in elk feestvierende stad voorkomt, is het samenzijn met familie en vrienden. Op de avond voor San Juan nemen zij wat lekkers te eten en drinken mee en zijn ze gezellig met elkaar. Vuurtje erbij en je creëert een fijn kampvuurtje! Vaak wordt er ook nog vuurwerk afgestoken tijdens deze avond. Magisch!

Elke stad heeft eigenlijk ook haar eigen tradities tijdens San Juan. Een klein overzichtje:

  • Valencia – Wanneer je over het vuur springt, mag je een wens doen;
  • Alicante – Tijdens ‘Hogueras de San Juan’ worden er grote beelden verbrand;
  • Menorca – Tijdens San Juan gaan er paarden door de straten die kunstjes doen op commando;

Wanneer?

In 2023 wordt San Juan op donderdag 23 en vrijdag 24 juni gevierd. Vaak zijn de festiviteiten op de nacht voor de feestdag.

Wat te doen op Ibiza?

Op de Balearen (Ibiza, Mallorca en Formentera) zijn georganiseerde vreugdevuren op stranden en in sommige straten met veel gezellige muziek. Om middernacht begint het zuiverende ritueel. Men gooit iets ouds of een papier, met daarop geschreven wat je allemaal zou willen veranderen, in het vuurtje. Daarna springt men drie maal over het vuur. San Juan wordt op Ibiza ook gevierd bij strandjes en baaitjes. Het idee is dat je drie munten in de zee gooit. Elke munt staat voor één wens!

In Sant Joan (in het Ibicenca, San Juan in het Castilliaans) vinden speciale festiviteiten plaats. Om 00:00 vinden de ‘els nou foguerons’ plaats, oftewel de negen vreugdevuren. De durfallen springen over elk vuurtje heen. Bij elk vuurtje laten zij een ‘hoofdstuk uit het leven’ achter en bij het nieuwe vuurtje verwelkomen zij het nieuwe. Anderen, die niet zo van het vuur zijn, proeven van de ‘bunyols’ (zoet hapje, dat zoals een oliebol smaakt) en de ‘vi pagés’ (lokale wijnen).

Houd vooral even deze pagina en de Idyllisch Ibiza Facebook-pagina in de gaten voor lokale festiviteiten tijdens San Juan.

Ben jij tijdens San Juan op Ibiza? Ben je dan een durfal en ga je over dat vuur? Je kan natuurlijk ook voor het magische gaan en de muntjes in de zee achterlaten…

Tips

  • Besluit je toch over het vuur te springen tijdens San Juan en gaat het niet helemaal goed? Bij medische noodgevallen bel je op Ibiza naar 061 (ook voor ambulances). Andere problemen op het eiland tijdens San Juan? Het nummer voor de plaatselijke politie is 092.