Bij veel mensen staat Ibiza bekend als een hippie-eiland. In de documentaire over Ibiza van Lauren Verster wordt het eiland ‘een plek voor vrije geesten en alternatievelingen’ genoemd. Je kunt er jezelf zijn en er heerst een unieke energie. Maar wat is een hippie precies, zijn er nog steeds hippies op Ibiza, en zo ja, waar op het eiland kun je ze vinden?
Wat is een hippie?
Er bestaan veel verschillende ideeën en interpretaties over een ‘hippie’. De één denkt aan lang haar, veel kleur en zweverige muziek terwijl bij een ander juist de natuur en rust als eerst naar boven komt. Volgens de boeken is een hippie de volger van de hippiebeweging die aan het eind van de zestiger jaren in Amerika is ontstaan. Deze subcultuur met voornamelijk jongeren wordt ook wel de flowerpowerbeweging genoemd. Kort gezegd zette deze groep mensen zich af tegen de maatschappij die volgens hen te kapitalistisch en materialistisch was geworden.
De hippies uitten zich niet door middel van politieke protesten of confrontaties met anderen, maar juist door zich ergens anders te vestigen en als het ware het goede voorbeeld te geven. In de subcultuur stond liefde centraal en parallel daaraan vrede en gelijkheid tussen rassen. Creativiteit, plezier en vrij zijn was tevens erg belangrijk.
Ze waren te herkennen aan onder andere de kleding vol felle kleuren, het peaceteken, lange haren (voor zowel de man als de vrouw) en bloemen. Ook kralenkettingen en wijde kleding, zoals kaftans en jurken, zijn kenmerkend.
Flowerpower op Ibiza
Ibiza was in de jaren 70 een vrijhaven binnen Spanje. Hippies kwamen hier ook naartoe voor artiesten als Santana, The Rolling Stones en Pink Floyd die hier in deze jaren optraden. In de jaren tachtig veranderde het eiland. Langzaam kwam de nadruk meer te liggen op dancemuziek. In 1987 ontstond dankzij dj Paul Oakenfold het Balearic Beat-geluid. Dit soort muziek vond zijn weg naar de grote discotheken als Pacha, Space, Privilege en Amnesia. Mede hierdoor werd Ibiza een populaire vakantiebestemming onder liefhebbers van dancemuziek en dit is tot op de dag van vandaag nog steeds het geval. Ook het Balearic Beat-geluid is nog steeds terug te horen op compilaties van onder andere Hed Kandi en Café del Mar.
Waar?
Op het hoogtepunt van het hippietijdperk verbleven er jaarlijks meer dan 100.000 hippies op Ibiza. Vandaag de dag zijn er niet zoveel hippies meer te vinden op het eiland. Wil je toch nog in aanraking komen met de hippies? Dan heb je op één van de vele hippiemarkten waarschijnlijk het meeste kans. Op deze sfeervolle markten vind je, naast een hoop handgemaakte sieraden, vaak ook live muziek.
Het dorpje San Juan in het noorden van het eiland wordt ook wel liefkozend ‘het authentieke Ibiza van vroeger’ genoemd. Hier en in de prachtige omgeving van het dorp vind je nog steeds veel hippies op Ibiza. Gedurende het gehele jaar wordt er op zondag van 10.00 tot 16.00 uur een gezellige hippiemarkt gehouden in San Juan.
Een belangrijke en populaire plek voor hippies is het strand Benirràs. Naast een prachtige zonsondergang is hier elke zondag een hippieritueel te vinden waarbij ze dansen en drummen. Erg gezellig en perfect om de unieke energie van het eiland een keer van dichtbij mee te maken.
Bar Anita in het dorpje San Carlos de Peralta was in de jaren ’60 een belangrijke verzamelplek. Zowel hippies als artiesten kwamen hier bij elkaar en nog steeds zijn hier hippies te vinden. Al zijn het er veel minder dan vroeger, de kunstwerken en andere details kun je er nog steeds bewonderen. Meer over het dorpje kun je hier lezen.